От АЕЦ „Козлодуй” опровергаха фалшиви медийни публикации: Няма повишена радиация

България 26.11.2023 18:46 Снимка: ДНЕС+

От АЕЦ „Козлодуй” опровергаха фалшиви медийни публикации: Няма повишена радиация

„Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в региона, се отчитат и към момента в контролираните точки от площадката на АЕЦ „Козлодуй” и 100-километровата зона около централата на българска територия“. Това съобщиха от централата по повод публикации за повишена радиация в района.

В публикациите се твърди, че сензор на Европейската комисия (EК) за отчитане на радиация в Румъния е засякъл повишение на гама фона в близост до Козлодуй. Проверка на bTV установи, че нито една друга ядрена агенция в Европа не е отчела завишение на радиацията в региона.

Няма повод за безпокойство, категорични са от АЕЦ.

„Данните от автоматизираната система за мониторинг се визуализират на информационни табла в населените места от района и в реално време се предават в атомната централа, откъдето се трансферират в Изпълнителната агенция по околна среда и Агенцията за ядрено регулиране.

Обект на постоянен мониторинг са радиационните параметри на основни компоненти на околната среда (въздух, води, почва, растителност, селскостопанска продукция). Всички изследвания се изпълняват по утвърдени валидирани методи за измервания и анализ“, уточниха от АЕЦ „Козлодуй“.

Енергийният министър: Фалшива новина е, че има завишен радиационен фон

Енергийният министър нарече фалшива новина информацията за повишение на гама фона в близост до Козлодуй.

Тя беше разпространена от сайта на ЕК за радиационен мониторинг.

„Няма такова нещо. Обичайният фон за страната ни е межди 0,07 и на места достига до 0,3 μSv/h. За осреднени 24- часови наблюдения ние сме в този интервал. Към настоящият момент в района на Козлодуй и в 100-километровата зона около централата са в обичайните нива около 0,10 μSv/h. За да е ясно – в една селска кирпичена къща заради естествения фон на тухлите има обичайно по-висок фон. Пред министерството има също измервател , няма повод за безпокойство“, заяви Румен Радев.

Министърът заяви, че няма идея от къде е дошла тази информация 

„Имаме Агенция за ядрено регулиране и много хора имат достъп да проверяват в 14 станции. Имаме в София и по на юг. Трето – енергетиката е военнизирана система, има денонощни системи и зони, които се следят за радиация“, успокои Радев.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878