От 1.01.2025г. се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация на сметката ни

България 25.03.2024 12:46 Снимка: ДНЕС+

От 1.01.2025г. се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация на сметката ни

От 1 януари 2025 г. ще можем да се откажем без неустойка от мобилния си оператор, когато ни увеличи сметките с процента на инфлация, съобщи БНР. Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите.
 
"Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество", припомни председателят на Комисията за защита на потребителите/КЗП/ Стоил Алипиев. Той обясни, че мобилните оператори нямат право да вдигнат цената на договорите с повече от индекса на инфлацията.
 
"Индексацията в договорите е обвързана винаги с индекс с публична институция. Върху този индекс няма как търговците да имат каквито и да било способи да влияят върху неговите амплитуди. Ако те ви вдигнат цената с индекса - до размера на това, което им е позволено, вие имате право да се откажете от договора и да отидете при друг оператор", отбелязва Алипиев.
 
Според Габриела Руменова от платформата "Ние потребителите", КЗП е трябвало да приложи не мекия подход на преговорите с мобилните оператори, а търсенето на правата на потребителите по съдебен ред. Според нея развръзката е била очаквана. 
 
По думите ѝ няма сигурност, че мобилните оператори ще се съобразят с постигнатото споразумение между контролния орган и тяхната браншова организация.
 
"КЗП не изигра по най-добрия начин картите в интерес на потребителите. Ако тя беше убедила мобилните оператори да се съгласят, че тази клауза е неравноправна, щеше да означава, че те признават, че тя е такава и все едно никога не е съществувала - трябваше да върнат всички надвзети пари на основание индексацията през всички години, откакто се прилага. В случая с това споразумение те реално си признават, че клаузата е неравноправна, но не по начин, по който ще дължат парите на хората", изтъкна Руменова. 
CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361