България 18.10.2025 17:15 Снимка: ДНЕС+
Освен лук от Австралия, вече ядем и орехи от Китай
Българските – все по-скъпи и с ниски добиви
В Голямо Дряново, Старозагорско, се провежда Фестивал на ореха. Тази година обаче производители я определят като драматична заради ниските добиви, които едва ли ще могат да покрият и нуждите на вътрешния пазар.
Годината е доста предизвикателна, с доста премеждия и препятствия, обясняват производители
Една от големите вериги в България направила запитване към българските производители. Нужни са 5000 кг орехови ядки, нещо, което те не могат да доставят. Всичко това сочи, че и цената на орехите тази година ще бъде доста по-висока.
В района на старозагорското село Голямо Дряново се намира най-големият орехов масив в България от над 10 000 декара. Сортовете са български, дърветата са над 40-годишни. Но орехи тази година няма.
„Годината е доста предизвикателна, с доста премеждия и препятствия, започнали още от ранна пролет с измръзвания, които поразиха реколтата почти на 100%”, обясни Георги Василев, производител.
„Тази година е наистина пагубна, наистина много предприятия, които се занимават с черупкови плодове, са на ръба на оцеляването. Има колеги, които изобщо не са правили беритба на градините, защото няма какво да се обере”, обяснява още той.
Така по думите му у нас се консумират основно орехи от Китай.
„Цените, на които се внася ядка в България, са много по-ниски от това, на което ние може да продаваме. Цената е висока, тази година ще бъде предполагам над 20-25 лева. Крайният потребител не може да различи всеки път коя ядка е китайска, коя българска, много трудно разпознаваемо е. Всичко опира до цената и клиентът предпочита, по-ниската”, коментира Василев.
Въпреки ниските добиви, разходите по прибиране на ореха остават. „Как да обясня, че от това дърво, като мине машината и събори ореха, от него паднат да речем 50 кг. Разходът за тези 50 кг е един. А тази година пада 1 кг и разходът е същият”, обяснява Георги Василев.
И тук идва въпросът за качеството. „Българските орехи и българските сортове орехи например сорт Шейново, сорт Дряновски, Извор 10, Силистренски, Пловдив и така нататък, това са сортове, които са с високо маслено съдържание. Тези прословути омега 3, омега 6 мастни киселини, които се съдържат в тях, те се съдържат в мазнините им. Мазнините в българските орехи са 68-75%. Тази мазнина, този вкус и качества, които ги имат орехите в България, аз поне не съм опитвал по-вкусни от тях. Нито от Чили съм опитвал по-вкусни, нито от Калифорния, за Китай изобщо не коментирам. Българският орех определено е суперхана”, казва Георги Василев.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09493 |
GBP
|
1 | 2.23115 |
RON
|
10 | 3.84121 |
TRY
|
100 | 3.94919 |
USD
|
1 | 1.67623 |
Последни новини
- 18:02 ЕС готви мащабна реформа на финансовия сектор, ще промени поне 10 закона
- 17:53 Външният министър на Украйна: Искаме истински мир, а не помирение с Русия
- 17:44 Проф. Ива Христова: COVID достигна пика си и се оттегля, но грипът настъпва
- 17:35 Кирил Вълчев остава генерален директор на БТА за още един мандат от 5 години
- 17:30 Провал в тестовете за сигурност – никой не може да контролира суперинтелекта
- 17:26 "Мяра": 71,3 процента от българите подкрепят протестите в страната
- 17:17 През Кулата - Промахон се пропускат само леки коли, микробуси и автобуси в двете посоки
- 17:12 Bloomberg: Индия сключва сделка за руска ядрена подводница за $2 млрд. при визитата на Путин