Още из кабинета на ПП/ДБ: Настимир Ананиев поема спорта, Морфов – културата?

България 30.04.2023 09:44 Снимка: ДНЕС+

Още из кабинета на ПП/ДБ: Настимир Ананиев поема спорта, Морфов – културата?

Христо Иванов вече бил казал „Да” за еврокомисар по правосъдието догодина, а Манол Пейков – прочул се с репликата „Късопи*ков”, ще става кмет на Пловдив наесен

Нови имена от проектокабинета на ПП/ДБ изплуваха в материал на „Труд“.

Веселин Методиев е коментиран неофициално като подходящ за поста образователен министър и вицепремиер. Той вече бе такъв по времето на правителството на Костов (1997-1999 г.).

Уговорките кой да стане финансов министър минавали през упорството на Николай Денков, който бил съгласен да е министър-председател, но настоявал точно Василев да е финансист №1.

Сред депутати от ПП-ДБ нямало голяма увереност, че ген. Атанасов може да стане МВР министър, защото за вътрешните работи с повече опит бил юристът Емануил Йорданов, който вече бе начело на силовото министерство точно като министър на Иван Костов (1999-2001 г.), когато смени на поста Богомил Бонев. Ако номинацията на Емануил Йорданов надделее, то Атанас Атанасов поставил условието за негова фигура в ДАНС. Кирил Петков също имал номинация за Агенцията, но отказвал да назове персонално фаворита си.

Пак по кулоарната информация Христо Иванов вече бил казал „Да” за еврокомисар по правосъдие при следващите европейски избори, но за целта поискал да бъде водач на листата догодина, когато ЕС ще избира нови евродепутати. Съпредседателят на ДБ обаче настоял Надежда Йорданова да е номинирана за министър на правосъдието, след като на правната комисия председател ще бъде Стою Стоев от ПП.

Външно министерство от коалицията обмисляли да поверят на Даниел Лорер, но Кирил Петков лансирал упорито Весела Чернева. Социален министър в проектокабинета на ПП-ДБ е Искрен Арабаджиев, но и за МТСП също има спорове дали номинацията на Елисавета Белобрадова не е по-удачна. Калина Константинова този път е харесана за министерството на транспорта, а за министър на спорта е възприет Настимир Ананиев, тъй като около Радостин Василев има прекалено шум.

За министър на културата номинации имали Манол Пейков и Александър Морфов. Пейков обаче забърка скандал в пленарна зала и нецензурното му изказване от трибуната с репликата „Късопи*ков”, го извадила от министерските списъци на коалицията. Пейков обаче е много популярен с дарителските си кампании в Пловдив и местните поставили условие той да е кандидат за кмет.

В регионалното министерство от ПП-ДБ обсъждат инж. Ивайло Стайков или Йордан Терзийски от ПП. За министър на отбраната е уговарян Велизар Шаламанов, който вече е бил служебен министър при Георги Близнашки и е с ясна проатлантическа позиция.

Антон Тонев, който в момента не е депутат от ПП, може да влезе в министерския списък за здравно министерство. Тонев беше шеф на здравната комисия в предния парламент, но отпадна от 49-ото НС заради активистката на ДБ Стела Николова, която го измести с преференции на изборите на 2 април.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993