Окончателно: ЦИК ще избира с какви машини ще гласуваме на следващите избори

България 17.09.2020 11:06 Снимка: ДНЕС+

Окончателно: ЦИК ще избира с какви машини ще гласуваме на следващите избори

ЦИК ще определя техническите устройства за машините за гласуване, както и какъв да бъде техният софтуер. Това решиха депутатите на днешното си заседание. Избирателната комисия ще решава и дали да купи или да наеме машините, а Държавната агенция „Електронно управление“, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология ще тестват и сертифицират машините по изисквания, които председателите на трите агенции поставят. Тестването и одобряването трябва да се направи в 30-дневен срок от датата на доставката им в България.

Депутатите гласуваха промяната на второ четене в Изборния кодекс без дебат. Единствен от трибуната се изказа депутатът от БСП Филип Попов, който заяви, че от Левицата са против това предложение. „ЦИК отново се натоварва с несвойствени дейности, защото се отнемат от правомощията и от отговорността на Министерския съвет, на изпълнителната власт и се възлагат на ЦИК”, коментира той. И допълни, че по този начин изборният процес ще бъде сериозно компрометиран, тъй като самите институции не могат да поемат тази отговорност. По думите на Попов това ще доведе до хаос и объркване на предстоящите избори.

В началото на парламентарния ден в залата по време на регистрация отново не присъстваха депутатите от БСП и ДПС. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279