Окончателно: Депутатите приеха промените в Закона за ДДС

България 19.11.2020 19:03 Снимка: ДНЕС+

Окончателно: Депутатите приеха промените в Закона за ДДС

Пореден скандал, че се взима думата на опозицията

Депутатите приеха промените в Закона за ДДС на второ четене след удължаване на работното си време е изтощителни дебати.

Народните представители намалиха ставката на ДДС за доставката на храна по домовете на 9%, но отхвърлиха предложението на социалистите и ставката за лекарствата, плащани от НЗОК по Позитивния лекарствен списък, също да стане 9%. През лятото бяха приети промени в закона за ДДС, които намалиха косвения данък от 20 на 9% за книги, бебешки храни и пелени.

С гласуваните текстове парламентът прие, че срокът за годишните данъчни декларации и внасянето на данъците от фирмите се измества от 31 март на 30 юни. Депутатите одобриха и новото данъчно облекчение, предложено от кабинета, а именно - физическите лица да могат да си намаляват данъчната основа с до 2000 лева за ремонти и подобрения в жилищата си, но само при условие, че приложат документ от майстора или фирмата, извършила на ремонта.

Пореден скандал между народните представители от мнозинството и опозицията избухна в пленарна зала около 15 часа. Предложението на Станислав Иванов от ГЕРБ да се прекратят дебатите по Закона за ДДС разгневи социалистите, защото трима от тях вече се бяха записали за изказване при председателстващия заседанието Емил Христов и чакаха своя ред за изказване.

Филип Попов от левицата поиска прегласуване на вече одобреното от депутатите спиране на разискванията, а заместник-председателят на парламента Емил Христов не го подложи на прегласуване с аргумента, че не е поискано веднага. Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов взе процедура по начина на водене и обяви, че колегата му Христов „води уникално“ заседанието на парламента.

„Няма как да бъда възхитен от начина на водене, г-н председател. Лъчезар Иванов цяла сутрин и цял следобед стои там полужив и подвиква. Моля, да го поканите да дойде да говори от трибуната. Явно не знае къде се намира“, репликира го социалистът Георги Свиленски. Колегата му Таско Ерменков, от своя страна, посочи, че социалистите могат да блокират трибуната и да не пускат управляващите до нея.

„Вие по същество ме заплашихте“, отговори му председателстващият Емил Христов, който подчерта, че не се страхува от присъствието и юмруците на колегата си.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова умиротвори двете спорещи страни, като призна, че е свидетел как колегите й от ляво са се записали за изказвания. Дариткова призна, че  атмосферата в залата е много напрегната и поиска от името на група 10 минути почивка. Тя изтъкна, че председателстващият е трябвало да даде думата на записалите и призова ръководството на парламента да се поеме от друг.

След почивката и смяна на председателстващия заседанието Народното събрание успешно прие промените в Закона за ДДС и приключи работата си за деня./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448