Околийски, СЗО: Хората вярват на неверни твърдения за COVID-19, това отнема човешки животи

България 28.09.2020 12:12 Снимка: ДНЕС+

Околийски, СЗО: Хората вярват на неверни твърдения за COVID-19, това отнема човешки животи

„Притеснително за България е, че много хора вярват на субективни твърдения за коронавируса. Проблемът отнема човешки животи. Още от началото на пандемията се опитваме да кажем, че всички твърдения трябва да са въз основата на научни доказателства.“ Това заяви в ефира на БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България.

Много хора правят по-скоро емоционален избор да не вярват, да не приемат заплахата за реална. От една страна сме научили много повече за вируса и как да се предпазваме, как да го лекуваме. От друга страна е притеснително за България, че много хора вярват на субективни твърдения, каза той.

По думите му в България специалисти са си позволявали мнения, които са диаметрално противоположни на научните изследвания.

„БЛС направи много категорична декларация, тя може да е леко закъсняла, но е много адекватна, защото в такъв момент, в който всички трябва да обединим сили. И на нас ни се искаше тази пандемия да приключи час по-скоро“, каза той.

Миналата седмица от лекарския съюз разпространиха позиция, в която обясниха, че в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Според БЛС тези неверни твърдения, на фона на нечовешките усилия на лекарите, са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.

„Темата за затягането на мерките се политизира, част от тях се приемат като нарочно практикувани, за да изземват права. Това на практика не е така, виждаме, че Испания, Италия, Великобритания предприемат мерки за ограничаване“, Околийски.

Той оцени като адекватна комуникация връщането на редовните брифинги на оперативния щаб за борба с коронавируса у нас, за да могат хората да получат практична информация.

Според доц. Околийски всички трябва да имат равен достъп до ваксина срещу коронавируса, каквато е и задачата на СЗО. Има индикации ваксината да бъде безплатно достъпна в Европейския съюз. Утре предстои разговор по темата с Министерството на здравеопазването./БНТ

CHF CHF 1 1.82379
GBP GBP 1 2.15904
RON RON 10 4.01048
TRY TRY 10 2.10175
USD USD 1 1.65959