Охранителна фирма със сигнал в Прокуратурата срещу „Пазари Север“

България 22.04.2021 12:16 Снимка: ДНЕС+

Охранителна фирма със сигнал в Прокуратурата срещу „Пазари Север“

Охранителната фирма „БМ Протекшън“ се оплака от дискриминация, упражнена от общинското предприятие „Пазари Север“. Компанията охранява 12 обекта на дружеството от 2016 г., като на няколко пъти са кандидатствали и са печелили обявените обществени поръчки.

Управителят на охранителната фирма Владимира Емилова каза пред БГНЕС, че основният им договор с „Пазари Север“ е изтекъл на 21.02.20201 г.

„Беше ни предложен срочен договор, който е в сила до изтичането на подписване на нов договор по процедура, която е обявена за избор на нов изпълнител или до достигане на стойност от 70 000 лв. Тази нова обществена поръчка, която ще направена е с покани до 1 млн. лв. и са поканени три фирми, като ние не сме от поканените фирми за изпълнители“, обясни тя и подчерта, че отново най-важният критерий за избора на изпълнител е предложена най-ниска цена.

Според тях тази покана към другите три фирми е дискриминационна и затова са внесли жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

„Делото е насрочено за 22 април. До излизане на решението, възложителят няма право да сключи договор с нов изпълнител“, поясни Емилова.

Тя каза, че въпреки това вчера са получили писмо от „Пазари Север“, с което ги информират, че от 00 ч. вече те не са ангажирани с охраната на техните обекти. Още преди този срок обаче представители на дружеството са предприели действия, с които са възпрепятствали изпълнението на договорните им отношения с охранителната фирма.

„Вчера към 09 часа служители започнаха да се обаждат в офиса, че е започнала подмяна на заключващите устройства в охранителните помещение на съответните пазарни площадки. Те предварително не ни дадоха възможност да охраняваме обектите. В този смисъл сме сезирали Софийска градска прокуратура и ще им окажем пълно съдействие“, заяви тя.

БГНЕС потърси за коментар изпълнителният директор на „Пазари Север“ Иван Лулчев, но той не отговори на позвъняванията ни.

От думите на Владимира Емилова стана ясно още, че служителите, които досега са охранявали обектите ще бъдат разпределени по други, които се охраняват от фирмата, а други ще могат да използват полагащата им се платена отпуска./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648