Огнище на африканска чума по свинете бе открито в Съединение

България 27.09.2021 17:09 Снимка: ДНЕС+

Огнище на африканска чума по свинете бе открито в Съединение

Заболяването „Африканска чума при свинете" е открито в гр. Съединение, съобщи Иван Шиков - директор на Областната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив след спешно заседание на Областната епизоотична комисия. На него е взето решение за унищожаване на прасетата в трикилометровата предпазна зона.

„Заразата е открита при едно животно, отглеждано в заден двор в Съединение“, обясни Иван Шиков. По думите му животното вече е умъртвено и загробено. Вече е определена и 10-километрова зона за наблюдение, която обхваща 16 населени места: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол.

„В 10-километровата наблюдавана зона около огнището ще се вземат проби от домашните прасета и ако се открие вирус у някое, то ще бъде умъртвено“, уточни Иван Шиков. Той увери, че ще се извършват и ежеседмични прегледи и всички свине с признаци на заболяването, както и че ще се изследват. В хода на обследването ще бъде извършено преброяване и актуализиране на данните за отглежданите прасета.

След умъртвяването на животните труповете и компрометираният материал ще бъдат загробени под специален надзор, недопускащ разпространяване на болестта, става ясно от заповедта на директора на БАБХ.

Помещенията за свине, транспортните средства и дворовете трябва да се почистят дезинфекцират, разпорежда още агенцията.

Епизоотичната комисия в Пловдивска област, от своя страна, забрани търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение се прави за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които вече са проверени и е извършено пробонабиране.

Д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция по безопасност на храните призова всички стопани да извършат регистрация на отглежданите от тях животни, което ще даде възможност за по-добър мониторинг и превенция./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648