Обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата

България 14.06.2020 10:47 Снимка: ДНЕС+

Обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата

Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ по повод явяването на матурите утре. Става въпрос за изпитите за вход в гимназия след VII клас - те са на 15 юни (по български език и литература) и е задължително носенето на маски.

Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити. 

На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.

"Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията", обяви образователният министър в тв студиото.

Като цяло обучението в електронна среда се проведе добре. Системата направи значителен скок, изтъкна Вълчев. Като принос за това имат както учениците, така и родителите, които са съдействали в процеса на учене.

Анализите показват, че 73-73% от учениците са учили синхронно. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% въобще не се били обхванати.

"Системата се справи добре, учениците учиха не по-малко. Ще имаме 600 иновативни училища", каза още Вълчев.

Присъственото образование, обаче е най-доброто, смята министърът. 

Няма шанс новата учебна година да започне на 1 септември, каза образователният министър Красимир Вълчев. "Заложили сме дата 15 септември за начало".

Тази година няма да има намалени средства за училищното образование, допълни министърът. Продължава и строежът на детски градини./БНТ          

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286