Няма удостоверяване за мрежовата и информационна сигурност на софтуера за преброяване

България 18.09.2021 12:30 Снимка: ДНЕС+

Няма удостоверяване за мрежовата и информационна сигурност на софтуера за преброяване

Софтуерът за преброяването не е минавал през удостоверяване за мрежовата и информационна сигурност. Това обясни пред БНР Красимир Симонски от Държавната агенция "Електронно управление".

Като причина за затрудненията по електронното преброяване на НСИ той посочи хакерски атаки.

Симонски обясни, че още при изграждането на системата НСИ са поискали становище дали трябва да бъде направен одит за мрежова сигурност. Но Държавната агенция "Електронно управление" е обяснила, че това не е нужно, защото "когато системата е лицензна, не се проверява". Проверява се само, когато е собствена разработка.

Два и половина милиона лева без ДДС струва на държавата обществената поръчка за системата. Затова депутатите от парламентарната комисия по дигитализация бяха изумени от факта, че проверки не са правени. Доклад за хакерските атаки тепърва се е изготвял. Но в отчета на НСИ се посочва, че при атаките са били уведомени МВР и ГДБОП. Преди пускането на системата тестове са показали, че за денонощие можело да бъдат преброени 883 хиляди души със забавяне на връзката от 1 до 10 секунди. Неуспешните заявки при теста са били под процент.

Припомняме, срокът за електронното преброяване беше удължен до края на септември. Цялостният процес на преброяване няма да бъде удължен. Крайният срок е трети октомври./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448