Няма хаос с ваксините, а много добра организация, увери Богдан Кирилов

България 01.03.2021 08:25 Снимка: ДНЕС+

Няма хаос с ваксините, а много добра организация, увери Богдан Кирилов

Няма хаос със "зелените коридори". Това увери пред Нова телевизия директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Кирилов бе категоричен, че не може да се говори за хаос, а за изключително добра организация за ваксинация на много хора.

С условие – само ако няма желаещи от приоритетните групи от първа до четвърта фаза

"Флаконите са многодозови и трябва да се използват много рационално. Необходимо е да се реагира в рамките на часове. Това, което видяхме, като неприятен опит, е, че част от желаещите да се ваксинират, не идват в обявените часове. Това създава изключително затруднение. За да не изхвърляме ваксини, е по-добре да са в "зелените коридори", отбеляза Кирилов.

За възрастните хора той обясни, че освен личните лекари, те могат да използват големите пунктове в болниците, както и "зелените коридори" за ваксинация.

Относно временното спиране на "зелените коридори" за ваксините Кирилов каза, че това е било най-разумното решение в момента, тъй като част от производители забавят или намаляват доставките на ваксините.

"Договорът с AstraZeneca е сключен от Европейската комисия. Всички клаузи по този договор са договорени именно от ЕК. Това, което е изключително важно, е, че беше осигурена една сигурност на производителите чрез предварително финансиране. Това, което виждаме, е, че те не изпълняват своите ангажименти, а дори променят количествата, които подават като информация, че ще бъдат доставени. Това беше повод за реакция от здравното министерство", разясни Кирилов.

Кирилов съобщи, че до 2-3 месеца руската ваксина "Спутник V" може да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

"Изключително активно се работи към одобрение на руската ваксина. Очакваме развитие в най-скоро време. Ако научните консултации приключат в близките седмици, ще са необходими 2-3 месеца. Същите са условията и за китайската ваксина", обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата./NOVA

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176