Нямало нужда: Зърнената сделка за 1 млрд. лева се отменя

България 20.06.2022 12:06 Снимка: ДНЕС+

Нямало нужда: Зърнената сделка за 1 млрд. лева се отменя

Министърът на земеделието очаква „изключителна“ зърнена реколта, затова няма нужда от допълнителни запаси

Няма да има изкупуване на зърно за допълване на държавните запаси, обяви изненадващо министърът на земеделието Иван Иванов. Сделката, която се точи от март, няма да се състои поради „отпаднала необходимост“, обясни министър Иванов пред bTV.

„През март, когато вицепремиерът Асен Василев обяви мащабна интервенция на държавата, имаше опасения за реколтата, но вече е ясно, че България ще произведе достатъчно жито“, категоричен бе агроминистърът.

Той посочи, че отделените за изкупуването на пшеница и слънчоглед бюджетни средства се пазят в специална сметка в БНБ.

„Парите ще бъдат пренасочени, но още няма решение за какво да се използват“, допълни Иван Иванов. 

Месеци наред държавата настояваше, че трябва да изкупи значителни количества зърно, но все се появяваха пречки. Проблемите тръгнаха в самото начало, защото не беше ясно по каква схема ще се „пазарува“ жито за 1.2 млрд. лева.

Вчера през деня министърът на земеделието бе в Златна Добруджа, където обяви: „Очакваме изключително добра реколта“. Това се случи на откриването на фестивала „Бялата жътва – за земята, добруджанеца и хляба“ в община Тервел, предаде „Сега“.

Иванов уточни, че според експертните оценки на областните дирекции „Земеделие“ за моментното състояние на зърнените култури ще има предостатъчно пшеница и за местния пазар, и за износ.

В навечерието на жътвата аграрният министър подчерта, че България е значим фактор на международния пазар на зърно, снабдява повече от 30 държави и заема 11-о място в света по износ на жито.  Той допълни, че пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България през миналата година.

Както е известно, зърнопроизводството е и един от най-субсидираните сектори в нашето селско стопанство. Благодарение на значителната финансова подкрепа той е доста модернизиран, което обяснява и добрите добиви.

Според министъра „се прилагат съвременни агротехнически мероприятия при отглеждането на зърнените култури и повишена грижа за състоянието на почвите, като в резултат средните добиви са стабилни през годините“.

Междувременно светът все повече се тревожи от глобална продоволствена криза заради войната в Украйна. Русия и Украйна са водещи износители на пшеница, царевица и слънчоглед.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648