Новите властимащи "кировизират" старите мерки на ГЕРБ

България 14.01.2022 12:45 Снимка: ДНЕС+

Новите властимащи "кировизират" старите мерки на ГЕРБ

Почти нищо ново не предлагат новите управляващи в социалния и икономическия сектор, а в енергийния и здравния такъв предлагат меко казано спорни неща. С такъв анализ излязоха на брифинг в кулоарите на парламента от парламентарната група на ГЕРБ. В него участваха бившите министри на Борисов Деница Сачева, Костадин Ангелов, Лъчезар Борисов и Делян Добрев.

"Мерките, представени вчера, са мерки на ГЕРБ. Може би по-точно да кажем "кировизирани", ирочничен бе Добрев.

И посочи - по втория най-важен проблем към момента след здравната криза - рекордния скок на цената на електроенергията, не било направено нищо. "Мерки за подпомагане на бизнеса няма. Правят се пресконференции, подхвърлят се числа, но нищо конкретно. Единствено се направи една среща с работодателите за цените на тока, като се предложи нещо, което не е облечено в никаква законодателна форма".

И даде пример - много предприятия вече преустановяват дейност, а редица общини например въвеждат режим на уличното осветление заради рекордните ценови нива, от една страна, и недостатъчните им бюджети, от друга.

Сериозни критики към дейността на правителството отправи и бившият здравен министър Костадин Ангелов, особено що се касае до новата методика антиковид мерките да зависят от броя на свободни интензивни легла в дадената област.

"Този план е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение и никога не са се занимавали с пациенти, болни от COVID-19. Целият план е функция на интензивните легла, което е много измамно. Тези легла са заети и от пациенти без COVID-19. Не знам дали разбирате логиката на този план - той не преследва човешки цели, той преследва само икономически цели - да нямаме затваряне", каза Ангелов.

И даде пример с болницата във Велико Търново, където имало 8 интензивни легла. "Когато тези легла са пълни, имаме 100%. Тези пациенти са много тежки и много често изходът е фатален. Ако днес загубят живота си 4 човека от тези 8 и двама бъдат изписани здрави, автоматично Велико Търново става в светлозелената зона."

"Броят на интензивните легла е изключително неравномерно разпределен, като половината от тях са в София. София в момента е с най-голяма заболеваемост, а е в светлозелената зона", посочи още бившият министър на здравеопазването.

Идентична била ситуацията и в сферата на социалната политика и в икономическата такава, твърдят на свой ред и бившият министър на труда и социалната политика Деница Сачева и ексшефът на икономическото ведомство Лъчезар Борисов./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648