Новата власт очаква НАП и митниците да съберат 45 млрд. лв.

България 07.06.2023 11:22 Снимка: ДНЕС+

Новата власт очаква НАП и митниците да съберат 45 млрд. лв.

  • Така се очаква да има дефицит от 3% за годината

  • Ще се прави пълна ревизия на започнати проекти и предвидени плащания

  • Отпадат преференциите с ДДС, ще има по-нисък данък само за хляб, брашно, бебешки храни и книги

Новото правителство ще изтегли проектозакона за държавния бюджет, внесен от служебния кабинет, и ще внесе нов с 3% дефицит. В следващите 2 седмици ще бъдат прегледани сметките с всички министри спрямо програмата. Целта е преди парламентарната ваканция България да има нов бюджет за тази година. Един бюджет и две актуализации съм правил до момента, последната бе приета с 230 гласа от 230 депутати в залата. Когато се работи професионално, независимо от партийните различия, всички може да намерят причина да подкрепят един смислен бюджет.

С тези думи след гласуването на новото правителство финансовият министър Асен Василев обясни какви ще са първите му стъпки на поста.

Според финансисти с дългогодишен опит в държавните пари, за да се стигне до 3% дефицит вместо предложените от служебния кабинет 6,6%,

Василев трябва да стегне приходните агенции и да ускори получаването на европейските плащания

Защото на държавата ще са ѝ нужни 45 млрд. лв. до края на годината. Едновременно с това трябва да бъдат орязани поне 5 млрд. лв. от планираните разходи. Сегашният вариант на бюджет, изготвен от служебния кабинет, който се намира в парламента, залага на 66,7 млрд. приходи и 77,6 млрд. лв. разходи. 

Според няколко независими източника първите действия на Василев включват три стъпки - ревизия на харчовете на служебния кабинет, спешно формиране на пакет от мерки за повишаване на събираемостта и отлагане на някои големи проекти за следващата година.

Ревизията на харчовете ще отнеме повече време, защото се очаква всички нови министри да направят инвентаризация на предстоящи плащания и започнати проекти от предишната власт. Причината е, че едно от последните решения на предишното правителство бе да направи публични плащанията на бюджета, но служебният кабинет отмени това постановление.  Вече се появиха съмнения, че само към пътни фирми са били преведени авансово суми между 700 млн. и 1,2 млрд. лв. 

Въпреки че за първото тримесечие приходните агенции събраха с 2 млрд. лв. повече, НАП и митниците ще трябва да представят конкретни планове за

рязко вдигане на събираемостта основно от ДДС и акцизи

Очакванията са да се направят спешни проверки за продажбите на цигари, тъй като приходите от новия акциз не са започнали да влизат в хазната, а търговците все още продават със стари бандероли.

По-интензивно ще продължат и разговорите с “Лукойл”, започнати от служебния кабинет за вноса на казахски петрол за рафинерията в Бургас. Той е по-скъп от руския и поради това би могъл да генерира допълнителни приходи от ДДС в размер на 500-700 млн. лв.

Наскоро от Института за пазарна икономика посочиха 9 стъпки и корекции на бюджета, които могат да смъкнат дефицита с около 6,5 млрд. лв. Мерките са балансирани, така че тежестта да не падне само върху една или друга част от бизнеса.

Ако отпаднат всякакви компенсации и мерки в помощ на бизнеса, въведени като отговор на пандемията или енергийната криза, ако бъдат отложени големи социални разходи с 3 месеца и се сложи лимит на парите за издръжка на администрацията и на капиталовата програма, ще може да се постигне дефицит от 3%.

Относно събираемостта се дава пример, че изтеглянето на 100% дивидент от държавните дружества ще донесе 1,7 млрд. допълнително за хазната

Близо 600 млн. могат да бъдат спестени, ако индексацията на пенсиите влезе в сила от 1 юли, но изплащането на новите суми  в пълен размер започне от октомври.  

Също така, ако от октомври се отложи вдигането на учителските заплати до 125% от средната, ще бъдат спестени 350 млн. лв. Още150 млн. икономия може да осигури отлагане на индексирането на разходите за облекло на съдебната власт и на депутатите.  

Сред другите мерки е отпадането на всички намалени ставки по ДДС от юли, което ще има ефект от 500 млн. лв. Връщането на отменения акциз за ток и газ добавя  185 млн. лв. Поставянето на лимит от 8 млрд. лв. пред капиталовата програма ще спести 2,1 млрд., а таван на разходите за издръжка на институциите от 9,5 млрд. ще икономиса още    850 млн. лв. 

Не се очаква обаче Асен Василев да отложи изплащането на индексираните пенсии

и учителските заплати. Затова и се налага да се търсят допълнителни приходи от 700 млн. лв.

Още при внасянето на бюджета на служебния кабинет като депутат Асен Василев заяви, че вижда грешки в подготвените сметки. Обяви, че ако бъдат оправени веднага, ще свият дефицита с поне 4,5 млрд. лв. Едната грешка била, че по плана за възстановяване са заложени 100% разходи и 0% приходи. Втората - не е заложено събирането на 100% дивидент от държавните компании. Това означава, че една от мерките за повече приходи на Василев вече като финансов министър ще е именно тази.

Със сигурност с новия бюджет ще се предложи отпадането на всички преференциални ставки на ДДС, гласувани в подкрепа на бизнеса. Това означава, че по-нисък данък ще има само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите.

Значително свиване на разходите се предвижда от спирането на компенсациите за скъпия ток за бизнеса

Според сегашния бюджет държавата поема разликата, ако цената на борсата мине над 200 лева. През миналата година само по тази мярка бяха похарчени над 6 млрд. лв.

Предложеният през март от служебния финансов министър Росица Велкова еднократен данък върху свръхпечалбите на всички дружества няма да се използва. Идеята не срещна подкрепа още при нейното лансиране сред нито една политическа сила, въпреки че от новия налог можело да бъдат събрани поне 2 млрд. лева допълнително.

Някои от другите предложения на Велкова обаче вероятно ще бъдат използвани. Например увеличение на толтаксите и концесионни възнаграждения, вдигане на акциза и за електронните цигари.   Сигурно ще оцелее и идеята бюджетните заплати да се вдигнат с 10% само там, където не са повишавани през миналата година. 

Очаква се преференциите по ДДС, включително и за ресторантьорите, да отпаднат с новия бюджет.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194