Нова система за прием в детските градини в София ще избегне злоупотребите

България 06.10.2020 13:05 Снимка: ДНЕС+

Нова система за прием в детските градини в София ще избегне злоупотребите

Нова система за прием в детските градини предлагат от Столичната община. Целта е да се избягват злоупотребите с адресни регистрации.

Системата е публикувана в интернет и е отворена за обществено обсъждане до 18 октомври.

Още през 2018 година Столичният общински съвет е променил правилата за прием, като е взел решение, че точките за адрес ще се получават съобразно продължителността на обитаване на този адрес. Това е така наречената уседналост. Макар и мотивите за това да са свързани по-скоро със Закона за училищното и предучилищно образование, който прокарва принципа, че детето трябва да посещава заведение близо до дома, до адреса, на който живее със своите родители обясни пред БНТ доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет на София и вносител на проекта.               

Същевременно сега тече една голяма промяна, която предвижда обхващането на 4-годишните и е бил изработен проект за наредба, който предвижда 4 точки за постоянен, 3 за настоящ адрес и 2 точки за кандидатстване в района на градината.          

„В идеалния случай с 6 точки ще се класират деца, които трайно живеят в района на градината, като сме предвидили промяна на адреса да не се смята за промяна на това обстоятелство, така че родителите, които живеят по-дълго на адреса ще получават повече точки“, обясни доц. Чобанов.                    

Взето е решение да се премахне точката за ясла. Ще има две години гратисен период с оглед на това, че в момента има доста деца в яслена възраст, които са приети и посещават с ясния хоризонт да получат тази точка. Този гратисен период ще даде възможност да се ползва точката, след което тя ще отпадне.                

„В момента точките са 3 за постоянен, 2 за настоящ, ще станат 4 и 3.Промени на територията на общината няма да се считат за промени, тоест родителите, които си имат постоянен адрес на територията на Столична община, дори да са си сменяли адреса, ще могат с него да си кандидатстват и добавяйки две точки за избор на градина близо до настоящ или постоянен адрес, ще могат да получат максималния брой точки. Системата действително е ориентирана към това да защити децата, които по-дълго обитават в районите на заведенията в града и чиито родители са внасяли средства в общинския бюджет, респективно са допринесли за изграждането на заведенията. Това са мотивите на общинския съвет от дискусията преди две години. Тя е важна промяна, тъй като имаме доста голяма механична миграция, която се осъществява от различни части на България към София. Трябва да бъдем отговорни. Родителите, които са вече тук и допринасят за града чрез системата на местните данъци и такси, е нужно да бъдат подкрепени“,   обясни още зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов./БНТ

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448