Нинова в Пловдив: Все още е възможен кабинет в този парламент, изчакайте!

България 27.11.2022 18:33 Снимка: ДНЕС+

Нинова в Пловдив: Все още е възможен кабинет в този парламент, изчакайте!

- Явно "Продължаваме промяната" не са си взели поуки, коментира соцлидерката

- Категорична е, че последните избори са били фалшифицирани

Не бързайте, все още е възможно в това народно събрание да бъде съставено правителство. Първият мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Очевидно е, че "Продължаваме промяната" не искат да разговарят с нас. Ще изчакаме третия мандат и след като бъде връчен, ще съберем Националния съвет и ще решим.

Това обяви в Пловдив лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя пристигна от Асеновград, където е имало днес Национален съвет на младежкото БСП. Според нея там също е станало въпрос за смесеното гласуване, имало и различни мнения.  Попитана от "24 часа" дали последните парламентарни избори са фалшифицирани, Нинова отговори с категорично "да". На въпроса ще сезират ли прокуратурата, тя отвърна, че се надява държавното обвинение да се самосезира. "Притежаваме няколко разписки от няколко секционни комисии, в които има разлика по 5-6 гласа между това, което е отчела машината и това, което е бележката. Направете сметка - по 5-6 гласа на 12 000 машини какво излиза", посочи Нинова.

И попита защо досега ЦИК не е излязла с доклад от машинните протоколи и броенето.

Лидерката на БСП отказа да тълкува какво бившият премиер Кирил Петков е говорил днес за кодовете.  "Но аз съм свидетел на този разговор, който се проведе в залата на Народното събрание. Той дойде при нас и ни каза да оттеглим изборния закон и ще ни даде кодовете. Цитирам негови думи", посочи Нинова.  И отказа да коментира какво твърди Петков, че всяка политическа сила притежавала шифър. По думите й щом "Продължаваме промяната" поставят червени линии и ултиматуми, нека се знае, че отговорността ще е тяхна да няма преизчисление на пенсии, увеличение на минималната работна заплата на 850 лева и ред други социални мерки.

Попитана може ли бюджетът да стане катализатор за съставяне на правителство, председателката на БСП обясни, че преди месец и половина поканили всички парламентарни групи да постигнат съгласие за годишната финансова сметка. "Има - няма правителство, бюджет трябва да има. Не можем да оставим хората през зимата на студ и глад", категорична е Нинова. Тя вярвала, че ще постигнат съгласие с останалите сили. "Но не обвързвам приемането на бюджет със съставяне на кабинет", добави лидерката. 

Накарана да коментира думите на Настимир Ананиев, че БСП е партия за мокри поръчки, Нинова отвърна: "Явно "Продължаваме промяната" не са си взели никакви поуки". Категорична е, че БСП няма да оттегли проектозакона. "С него отговаряме на очакванията на българското общество, където 47% са за хартиени бюлетини, а 48% - за машини", допълни соцлидерката. Увери, че диалог с ПП не са водили за съставяне на кабинет.

Нинова отказа да коментира новото ляво обединение, в което влизат Георги Първанов, Мая Манолова, Татяна Дончева и Красимир Янков с обяснението, че утре в 14 часа БСП ще даде пресконференция по този въпрос.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482