Нинова пак повтори, че е готова да преговаря с ПП за кабинет в рамките на този парламент

България 27.06.2022 09:01 Снимка: ДНЕС+

Нинова пак повтори, че е готова да преговаря с ПП за кабинет в рамките на този парламент

Корнелия Нинова избегна „горещия” въпрос изнася ли България оръжия по време на изявлението си пред медиите след Националния съвет на БСП.

Тя започна обобщението си с това, че НС на партията е дал висока оценка на министрите в падналото правителство.

Лидерката изясни и как ще действат червените, когато мандатът отиде при ПП.

„Получихме мандат да водим преговори за съставяне на правителство, ако ПП ни поканят. Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ или ДПС”, обясни лидерът на левицата.

„Националният съвет гласува 4 краткосрочни задачи, върху които ще се фокусираме при преговорите с ПП. Приемане на бюджета, приемане на законите за Плана за устойчивост, реформи, за да влезе планът реално в действие, и подготовка на бюджета 2023 година.

Дългосрочни политики в областта на: здраве, образование, култура, спорт, икономика, борба с корупцията”, разясни министърът в оставка.

„Националният съвет упълномощи изпълнителният съвет на партията, който е от около 20 човека да водят преговорите с ПП, но вероятно ще бъде излъчена по-малка група”, поясни тя.

Нинова заяви, че Националният съвет на БСП не е поставил като изискване възобновяване на преговорите с „Газпром” като необходимо условие за започване на преговорите, но уточни, че още в началото от БСП са излезли с позиция, че това е било грешка.

Относно ще търсят ли подкрепа от ПГ на "Възраждане" за съставяне на ново правителство, тя заяви: „Преговорите ще водят "Продължаваме промяната", те ще отговарят за тези въпроси”.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648