Николай Стайков: Кабинетът на ПП създаде големи очаквания, на които не успя да отговори

България 06.08.2022 08:33 Снимка: ДНЕС+

Николай Стайков: Кабинетът на ПП създаде големи очаквания, на които не успя да отговори

Правителството на ПП допусна грешка с това, че създаде твърде големи очаквания към себе си, на които не успя да отговори. Такава позиция изрази пред БТВ Николай Стайков от Антикорупционния фонд.

Той добави, че управляващите са отворили огромен брой теми във връзка с корупцията, но те са останали незавършени.

Като позитив на кабинета Петков посочи даването на свобода на европейските прокурори – „малка, но важна промяна“.

Стайков отправи две големи критики към правителството на ПП.  Едната е по отношение на Българската банка за развитие, беше обявено, че са дадени два кредита за милиарди, но няма резултат от проверките.  Няма проследяване на финансовите потоци, посочи представителят на Антикорупционния фонд. 

Другият неуспех е свързан с Министерството на регионалното  развитие, под чиято шапка е АПИ. По думите на Стайков, то е най-големият разпределител на публични ресурси, но от министерството не е излязла нито една информация за някаква нередност или обществена поръчка с нарушения.   

Той изрази опасения, че закриването на спецправосъдието може да не даде положителни резултати, тъй като делата се прехвърлят от една нереформирана прокуратура в друга нереформирана прокуратура.

Стайков коментира още, че при одита а Балкански поток са открити множество дребни нарушения с нарушаване на много законови разпоредби, което говори, че по проекта е работено прибързано.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648