Неврологията във Видин остава затворена, болницата иска друг статут

България 14.06.2020 12:20 Снимка: ДНЕС+

Неврологията във Видин остава затворена, болницата иска друг статут

Продължава кризата в болницата във Видин, съобщава bTV.

През последните месеци лечебното заведение преживя хроничен недостиг на медици, масово заразяване на болничен персонал, напуснали лекари и сестри и неработещи отделения.

Към момента вече всички заразени медици са излекувани, но нуждата от персонал остава.

Директорът на РЗИ - Видин д-р Венцислав Владински обясни, че коронавирусът е извадил от строя над 11% от болничния персонал. Започнала от болницата, заразата стигнала и до домовете за възрастни в селата Гара Орешец и Кула, лечебното заведение губи и завеждащия на неврологичното отделение.

Неврологичното отделение в болницата продължава да не работи поради липса на лекари. Втора седмица продължават преговорите с невролози, а пациентите се пренасочват към Лом и Белоградчик.

В същото време голяма част от персонала подава предизвестия за напускане, а призивите на местните власти за доброволци не дават особен резултат.

Медиците от болницата признават, че напускането на голяма част от персонала се дължи не на страха от коронавируса, а на финансирането. Според тях няма достатъчно адекватни механизми, които да ги задържат в здравното заведение.

"Държавата е осигурила в лицето на министъра на здравеопазването добър финансов ресурс, но този ресурс трябва да бъде изработен от самите лекари. Лимитът на нашата болница е 680 000 лева месечно, но нашите лекари не могат да прехвърлят 400 000, който е недостатъчен за функционирането на тази болница", обясни областният управител на Видин Момчил Станков. Той посочи, че това се дължи на липсата на лекари и по този начин са закрити доста отделения.

Според него едно от решенията е болници като тази във Видин да имат статут - не на търговски дружества, както и да се намери механизъм за привличане на млади лекари./БТВ

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931