На тайно заседание ГЕРБ-Варна е подкрепила Кирил Йорданов за четвърти мандат

България 27.06.2011 22:42

Сегашният варненски кмет Кирил Йорданов да бъде подкрепен от ГЕРБ за четвърти мандат на поста си. Това решение е гласувала преди около час областната структура на ГЕРБ във Варна. Новината съобщиха за Дневник активисти на партията, присъствали на събранието, които пожелаха да останат анонимни. По думите им, ръководената от депутата Павел Димитров структура е била буквално принудена да гласува единодушно в полза на решението, въпреки напрежението и открито споделяното несъгласие с кандидатурата на Йорданов.

"Проведено е обсъждане на идеята с актива. Към Кирил Йорданов е отправена покана за среща следващия понеделник, след която ще бъде взето окончателното решение", каза Милена Кръстева, пресаташе на областната структура на ГЕРБ във Варна.

Както вече стана известно, по време на посещението си във Варна в събота Бойко Борисов заяви, че е наредил на Димитров да преговаря с Кирил Йорданов за подкрепа на кандидатурата му като нов стар кандидат за кмет.

"В ГЕРБ знаят за приятелството ми с кмета Кирил Йорданов и отношението ми към него през последните 10-15 години, каза Борисов. Има и други кандидати, разбира се, но съм поставил задача на областния координатор на ГЕРБ Павел Димитров да разговаря и с Кирил Йорданов". Борисов уточни, че е оставил на изпълнителната комисия на партията си да вземе решение за кандидатурата на ГЕРБ във Варна, но той е заявил ясно своето мнение. "Ние имаме нужда от кмет, който да работи добре с правителството, каза министър – председателят. По време на предишните избори страната беше управлявана от друго правителство и за това не съм разговарял с Кирил Йорданов и не съм поемал никакви ангажименти".

Днешното решение на местния партиен актив на ГЕРБ във Варна идва само няколко месеца, след като Димитров заяви, че "някой много бърза да го отпише от кметската надпревара". В кая на миналата година той дори застана на открити позиции срещу Кирил Йорданов. В отговор на въпроса: "От какъв кмет има нужда Варна?", той каза: "Добре, че хората не знаят това, което знам аз, какво реално се случва в града. Защото, когато човек е много обвързан, не е свободен". Въпреки това изказване в събота Борисов обяви, че възлага именно на него да води преговорите, с Кирил Йорданов за подкрепа на поредния му мандат като кмет на града.

"Когато чуете някой да ви каже, че е независим и безпартиен кандидат, трябва да знаете, че е точно обратното – той е абсолютно партиен и зависим. Само дето го е срам да си покаже очите". Това каза на 18 юни премиерът Бойко Борисов при посещение в с. Падина, Варненско в коментар за независимата кандидатура на Миглена Кунева за президент. В събота обаче тази позиция не му попречи да декларира подкрепата си за друга независима кандидатура – тази на Кирил Йорданов.

Сегашният варненски кмет започна политическата си кариера, като областен управител на Варненска област , назначен през 1991 г. от премиера Филип Димитров (СДС). Той запази поста си и при Любен Беров, и при Жан Виденов (БСП). През 1995 г. Йорданов загуби кметските избори въпреки сериозната подкрепа на червената партия.

През 1999 г. се реваншира срещу избраника на СДС и спечели с подкрепата на 27 леви и патриотични партии и движения, сред които БСП. С рамото на ДПС той повтори успеха си през 2003 и през 2007 г. Администрацията му нееднократно бе разтърсвана от скандали, свързани с корупция, неефективно управление на общинското имущество и протекционизъм спрямо бизнес интереси, разменяни срещу политическа подкрепа.

Днес подкрепата на ГЕРБ за пореден мандат на Йорданов бе коментиран от проф. Николай Джагаров, член на ръководството на градската организация на БСП във Варна по следния начин: "Варненци трябва да знаят как постъпват ГЕРБ във Варна, за да изберат, кой да ги управлява следващия мандат. Изглежда Кирил Йорданов има такъв морал, че в стремежа си да управлява той може да приеме всякаква подкрепа и да бъде във всяка партия", каза той.

След заседанието областният ръководител на ГЕРБ във Варна Павел Димитров не отговаряше на мобилния си телефон.

Спас Спасов /dnevnik.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648