На 5 януари ЦИК обсъжда казуса с хартията за бюлетината от машина

България 25.12.2022 08:46 Снимка: ДНЕС+

На 5 януари ЦИК обсъжда казуса с хартията за бюлетината от машина

Централната избирателна комисия ще обсъди казуса с хартията за бюлетината от машините за гласуване. Следващото заседание на комисията е на 5 януари.

На 22 декември - ден преди парламентът да отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс, в ЦИК е било обсъждано как да отговорят на писмено запитване от печатницата на БНБ за реквизитите и защитите на машинната бюлетина. Но не е било постигнато мнозинство, за да изпрати ЦИК отговори на поставените въпроси, съобщава БНР.

Казусът възникна, след като депутатката от "Продължаваме промяната" Калина Константинова обяви в парламента, че е поискала становище от ЦИК дали могат да обезпечат изборите с машини за новите правила за машинни бюлетини, а от комисията не са отговорили. "БНБ обаче изпрати становище, че подобна защитена хартия може да бъде осигурена в рамките на до 8 месеца. Това създава притеснение, че на предсрочни скорошни избори може да се озовем на такива единствено с хартиена бюлетина", предупреди депутатката от ПП.

Това предизвика червения Петър Кънев, който я обори от парламентарната трибуна, че хартия за бюлетините от машини има.

"От това, което аз съм прочела и съм се запознала от информация в медиите, доколкото разбрах, машинната бюлетина трябва да има същите реквизити като хартиената бюлетина. Което означава, че за отпечатаната от машината, т.н. "машина бюлетина" ЦИК трябва да вземе решение какво ще бъде съдържанието на лицето и на гърба на тази бюлетина, включително за защитите, които евентуално трябва да бъдат предвидени, за които отново се предвижда да има такива с изменението на закона, който не е влязъл в сила. Моето мнение е, че на този въпрос не можем да дадем в момента отговор, докато не разгледаме какви са нашите задължения след влизане в сила на закона и не вземем решение как ще бъде приложен този текст на закона и какви ще бъдат реквизитите на машинната бюлетина", коментира пред БНР зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648