МЗ: Сгрешихме данните за коронавируса

България 05.06.2020 15:24 Снимка: БГНЕС

МЗ: Сгрешихме данните за коронавируса

Да, има грешка в данните в Единната информационна система за болните от коронавируса у нас, каза зам.-министъра Жени Начева в отговор на въпрос на БГНЕС.

Има 10 нови случая на починали от коронавирус, които не са били докладвани от болниците през април и май. Това стана ясно на извънредния брифинг, свикан от Министерството на здравеопазването след публикация на БГНЕС за несъответствията в броя на починалите, публикувани на сайта на Единната информационна система. Впоследствие Данчо Пенчев от РЗИ София уточни, че бройката на нерегистрираните в системата починали е 12 души, за които и БГНЕС информира по-рано.

Вчера на брифинг на Националния оперативен щаб бе съобщено, че общият брой на починалите е 147 души, а днес на сайта бе обявена цифрата от 159, като се посочваше, че през денонощието няма починали.

В първия ден работа на информационната система се получи объркване с цифрите, затова се налага да обясним: Има десет починали от коронавирусна инфекция, които не са били докладвани от болниците през март и април, затова днес системата отчита десет нови починали в общия брой на починалите, а броячът на сайта показва нула. Това съобщи на извънреден брифинг зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. В момента в системата работят 77 лечебни заведения, 144 лаборатории, от които одобрените от МЗ са 32, които извършват PCR тестове.

Днес на сайта има данни за броя потвърдени случаи спрямо вчера – 2592 днес спрямо 2627 случая вчера, или 35 нови заразени от коронавирус има за денонощието от вчера сутринта, уточни Начева.

За вчерашния ден са отбелязани 149 починали, а днес те вече са 159, но броячът на системата отчита нула починали – истината е, че за денонощието няма починали пациенти, десетте нови случаи са за април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти, уточни зам.-министърът.

Данните показват, че вече и за напред сме създали устойчива, прозрачна, и ефективна система, която позволява на ниво ЕГН да се проследи регистрирането и движението на всеки един пациент в страната. Резултатите показват, че за периода, в който работи Щаба, лечебните заведения нямаха опит и практика както РЗИ да събират информация по еднакъв начин в реално време, заради напрежението и отговорността първо да си лекуват пациентите, а не да правят статистики.

Затова определихме конкретни лица, които да подават ръчно данни към системата. Когато е ставало по устен начин, не е имало възможности за доуточняване, затова всички неясни случаи, които са възникнали при създаването на системата, са в движение, допълни Начева.

За да няма объркване, от пресцентъра на Министерството на здравеопазването ще изпращат справка за новозаразените, починалите и излекуваните всяка нощ в 0.00 часа.

Изненадан съм, че в първия ден на системата не е имало никакви проблеми, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Според заместник-министър Жени Начева проблемът с разминаването в броя на заболелите и починали от коронавирус не е чак толкова сериозен и няма да има наказани. /БГНЕС


Ето и точните данни за последното денонощие:

35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система.

Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус в България са 2627, от които активни са 1078. Излекувани са вече 1390 лица.

Регистрираните за изминалото денонощие случаи /общо 35/, са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.

Към 4 юни 2020 г. в лечебни заведения с доказан COVID-19 се намират 149 пациенти, като 8 от тях са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 286. За последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

159 са починалите лица, при които е потвърден новият коронавирус. Няма регистрирани нови случаи за последните 24 часа. Разликата спрямо обявените от НОЩ смъртни случаи е следствие от въведени по-късно данни от лечебните заведения за 12 починали лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Тези случаи датират от м. април и началото на м. май. Информацията е както следва:

Мъж на 56 години без придружаващи заболявания,

Мъж на 77 години, с придружаващи хронични заболявания на различни органи и системи,

Жена на 78 години с онкологично заболяване и с други придружаващи заболявания,

Мъж на 62 години с диабет и сърдечно заболяване,

Жена на 75 години със сърдечно заболяване,

Жена на 53 години без информация за придружаващи заболявания ,

Жена на 66 години със сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване,

Жена на 73 години с онкологично заболяване и диабет;

Мъж на 62 години без информация за придружаващи заболявания,

Жена на 79 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване,

Жена на  92 години с диабет и хронично белодробно заболяване,

Жена на 76 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване.

CHF CHF 1 1.80544
GBP GBP 1 2.19727
RON RON 10 4.01377
TRY TRY 10 2.07071
USD USD 1 1.6484