МВР принудено да се оправдава, заради полицейски тормоз над протестиращи срещу Радев и кабинета му

България 13.10.2021 17:40 Снимка: ДНЕС+

МВР принудено да се оправдава, заради полицейски тормоз над протестиращи срещу Радев и кабинета му

Полицейски управления са привиквали пътни строители, които вчера протестираха в столицата, защото са оставени месеци наред без заплати

Потвърждават се информациите, публикувани по-рано в редица медии, че се извършва полицейски терор над протестиращите срещу Румен Радев и кабинета му. Вече и от МВР заявиха, че са викани на разпити пътни строители, които демонстрираха, защото са оставени месеци наред без заплати. По-рано днес стана ясно, че по разпореждане на вътрешния министър Бойко Рашков десетки работници от строителните фирми, участвали в двудневния протест под прозорците на властта. Те са получили призовки на ръка, без подпис и печат, за да се явят в сградите на полицейските управления за даване на сведение. Информация до медиите разпространиха потърпевши от полицейския произвол.

Били са ангажирани всички Районни управления на СДВР и част от Районните управления на София област, в това число РУ Костинброд, РУ Годеч и РУ Сливница.

Припомняме, че в понеделник и вторник хиляди работници и тежка техника блокираха триъгълника на властта в центъра на София с настояване да им бъдат изплатени заплатите. Пътните строители разполагаха с разрешение за протест, но заради навлизането на тежкотоварни автомобили в идеалния център на столицата, се очакваше всички те да получат актове от по 30 лева, съгласно закона. Вместо това обаче шофьорите на тежкотоварните автомобили, както и други служители, упражнили правото си на протест, са привикани днес да дават обяснения в полицията.

В съобщение до медиите от МВР бяха принудени да признаят, че след многобройните журналистически публикации, свързани с призоваване на граждани, участвали в протестите в столицата, в районните полицейски управления се призовават водачите на тежкотоварните автомобили, участвали в протеста.

Хората на Рашков се оправдават, че щели да им бъдат съставени съответните наказателни постановления. 

Повод за глобите били установени от служителите на МВР нарушения на Закона за движение по пътищата и общински разпоредби, твърдят от подопечното на служебния вътрешен министър на Румен Радев ведомство.

Остава обаче неясно, защо това не се случва по реда, предвиден за всички други глоби и прегрешилите водачи писмено да бъдат уведомени, а протестиращите шофьори и служители на пътностроителни фирми са третирани като престъпници и се привикват в районните управления.

От МВР на Рашков се оправдават и относно информацията за задаване на други въпроси към някои от призованите водачи - те били свързани с текущи разследвания за злоупотреби със средства от държавния бюджет в строителния бранш. Какво общо имат работници и шофьори с тези „разследвания“ не става ясно от оправданията на МВР за репресиите, които извършват срещу протестиращите.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448