МВР се засегна от "откровените неистини" на Атанас Атанасов

България 02.04.2024 19:05 Снимка: ДНЕС+

МВР се засегна от "откровените неистини" на Атанас Атанасов

МВР и в частност министърът не носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини по време на местните избори през октомври 2023 г. Обратното твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение.

Това се посочва в позиция на МВР по повод "откровените неистини, които се разпространяват от народен представител и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов".

Ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани, подчертават от ведомството. Налице е трайно утвърдена практика за осигуряване на изборния процес, независимо от вида на вота. Преди всички избори, едно от първите действия е създаване на щаб, който организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Този щаб се ръководи не от министъра или член на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура - главния секретар.

Също така според МВР нападките, че не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове, категорично не отговарят на истината. Резултатите от вложените усилия са недвусмислени - близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г., припомнят от МВР.

"Разпространените неистини са пореден опит за омаловажаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. Труд, който преди, по време и след произвеждане на изборите не бе критикуван от народния представител Атанас Атанасов."

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612