МВнР с позиция за руския филм, в който се твърди, че Македония е родината на славянската азбука

България 30.12.2021 18:00 Снимка: ДНЕС+

МВнР с позиция за руския филм, в който се твърди, че Македония е родината на славянската азбука

По-рано посолството на Русия у нас излезе с позиция, в която отрече филмът да е официална позиция на руската историография

Външно министерство излезе с позиция по повод руския документален филм „Една вяра, един език“, в който се твърди, че Македония е родината на славянската азбука и Кирил и Методий нямат общо с България. Сландалът избухна преди около седмица.  

Ето и цялата позиция на МВнР:

Във връзка с обществения интерес около руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно.

Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма, припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни.

Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография.

По-рано посолството на Русия у нас излезе с позиция, в която се казва, че отрича филмът да е официална позиция на руската историография.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648