МРРБ работи упорито по изграждането на транспортен коридор № 8, увери Комитова

България 18.10.2021 17:56 Снимка: ДНЕС+

МРРБ работи упорито по изграждането на транспортен коридор № 8, увери Комитова

Министерството на регионалното развитие и благоустройството има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа. Работим упорито по изграждането на паневропейския транспортен коридор № 8, който е най-късата връзка между Адриатика и Черно море.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с Н.Пр. Джузепина Дзара - извънреден и пълномощен посланик на Италия в България.

Посланик Дзара подчерта, че италианският бизнес проявява сериозен интерес към инфраструктурни обекти в нашата страна, в т.ч пътни и жп проекти, чието изпълнение е важно за развитието на търговско - икономическите отношения между България и Италия.

От особен интерес за италианската страна са големите пътни проекти АМ "Хемус", АМ "Струма" и тунелът под Шипка, стана ясно на срещата, като стратегически за свързаността на България с останалите държави.

Виолета Комитова запозна посланика с хода на строителството на АМ "Хемус", като подчерта, че служебното правителство продължава всичко, което до сега е започнато.

"Реалните срокове за завършване на 51-километровата отсечка между Ябланица и Плевен е 2024-та година", обясни министърът и добави, че продължението след Плевен е в процес на отчуждителни процедури и ръководството на МРРБ полага усилия да ги ускори, за да може да стартира реално строителство през 2022-ра година.

Друг приоритетен обект за страната ни е изграждането на тунела под Шипка, стана ясно от думите на Комитова, като за целта е проведена обществена поръчка, има избран изпълнител, но няма сключен договор, тъй като няма осигурено финансиране.

"Нашата цел е да създадем транспортна инфраструктура по направление север - юг на картата на Европа, която да свърже Черно море с Адриатическо, Средиземно и Балтийско море", обясни Комитова. Именно такива връзки са тунелът под Шипка, който се свързва с пътя Велико Търново - Русе, моста при Русе, на юг до Егейско море и проектът на автомагистрала "Черно море".

Залагаме много и на нашето трансгранично сътрудничество през програмата "Интеррег Средиземно море", в следващия програмен период, в която България ще бъде партньор с още 13 държави, стана ясно на срещата.

На разговора присъстваха и заместник - министрите на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и Валентин Граматиков, началникът на политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството Цветелина Лазарова./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448