България 12.08.2022 13:52 Снимка: ДНЕС+

МРРБ публикува снимки на незавършени обекти по трасето на интерконектора с Гърция

Вчера от ICGB заявиха, че всички основни строителни дейности са завършени и интерконекторът може да обезпечи почти изцяло потреблението на България

Спорът за това завършен ли е газовият интерконектор Гърция-България (IGB) продължава.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство разпространиха снимки на незавършени обекти по трасето. 

Снимките в галерията са направени по време на инспекцията на българската част на Междусистемната газова връзка Гърция-България в сряда, 10 август, от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Двамата посетиха Газоизмервателна станция Стара Загора, Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и Диспечерски център в село Стамболийски и установиха недовършени строително-монтажни дейности. Това се казва в съобщението на МРРБ.

Вчера компанията, която развива проекта за газовата връзка, излезе с остра позиция срещу твърденията на служебния кабинет, че проектът не е готов.

От ICGB заявиха, че към настоящия момент всички основни строителни дейности са завършени и от средата на месец юни всички съоръжения са „загазени“ и тествани успешно с реални количества природен газ.

От компанията са категорични, че интерконекторът може да обезпечи почти изцяло потреблението на България и призовават за активното съдействие на институциите.

Припомняме, че по време на инспекцията на газовата връзка на 10  август транспортният министър Христо Алексиев заяви: „Ние газ днес не открихме в интерконектора, открихме само неприключили строителни работи, но правим всичко възможно в най-бързи и ускорени срокове всичко това да бъде факт“.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648