МОН гони цял блок с преподаватели и учени заради предстоящ ремонт

България 10.07.2024 19:08 Снимка: ДНЕС+

МОН гони цял блок с преподаватели и учени заради предстоящ ремонт

Над 150 семейства от блок № 58 в Студентски град, в който живеят предимно преподаватели и учени от ВУЗ-те и БАН, трябва да напуснат жилищата си заради предстоящ ремонт.

Блокът, още от влизането си в експлоатация през 1990 година, е социален акт от страна на Министерството на образованието и науката за настаняване на учени и преподаватели от държавните висши училища и научни институти, включително и БАН, както и служители на МОН, които не могат да си позволят свободен наем или собствено жилище в София.

Сега директорът на търговското дружество "Студентски столове и общежития" (ССО) ЕАД Сергей Миланов иска живущите в блока да напуснат заради предстоящ ремонт. Министерството на образованието е едноличен собственик на ССО ЕАД.

За това сигнализират от домсъвета на блока, като уточниха за News.bg, че писмото, с което ги уведомяват, че трябва да си търсят други жилища, им е връчено преди малко повече от месец, а самият ремонт е планиран за 1 септември.

Също така от домсъвета посочват, че са направени две срещи със Сергей Миланов, като целта им е била да се постигне съгласие ремонтът да се направи вход по вход, с временно разместване в рамките на блока. Миланов е категоричен, че това не може да се случи и че всички трябва да напуснат, без да е дадена алтернатива и без да е ясно дали след ремонта ще могат да се върнат.

По думите на домсъвета директорът на ССО ЕАД е казал, че могат да се върнат, когато се приключат ремонтните дейности, но не им е даден срок кога ще стане това, както и не е представен документ, с който да се гарантира връщането им.

Живущите в блока са изпратили писмо и до МОН, като едноличен собственик на дружеството, с искане министерството да направи организация на ремонта на блок № 58, която да създаде минимални неудобства за всички живущи в него, но отговор не са получили.

От News.bg също изпратихме запитване до образователното министерство относно казуса, откъдето върнеха отговор и уведомиха, че блок 58 има статут на студентско общежитие, като тази година са отпуснати 200 млн. лева за цялостни ремонти на студентски общежития и блокът също влиза в програмата. От МОН пишат, че още на 8.04.2024 г. с писмо на изп. директор на ССО ЕАД са уведомени Председателят на БАН и Ректорите на университетите, които имат настанени преподаватели в блок 58, за предстоящия ремонт на блока, но самите живущи са уведомени през май месец.

Също така става ясно, че срокът за завършване на ремонта зависи от изпълнителя, но очакването е той да приключи в порядъка на 12-14 месеца.

Едно от решенията, които Министерството на образованието предлага като алтернатива за живеещите там, е първо да бъдат ремонтирани два от входовете му, а третият да се ползва от настанените служители, като 50 помещения са предвидени за БАН.

Но от домсъвета на блок 58 отбелязаха, че преди 2 или 3 години е извършен външен ремонт по линия на енергийна ефективност - саниране и подмяна на дограмата. Тоест сградата не се нуждае от външен ремонт, а само общите помещения в блока се нуждаят от такъв, като самите жилища са ремонтирани от живущите в тях. Имат подозрения и за схеми, тъй като представителят от ССО е свързан с фирми, които евентуално извършват и такива дейности. 

От министерството казват, че следствие на изпратеното писмо от страна на живущите в блок 58, е насрочена и среща в институцията с представителите на живеещите в него. За такава обаче от домсъвета не знаят.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876