Митрополит Антоний: Николай не е депозирал в Светия синод отказ от патриаршеския избор

България 30.05.2024 11:52 Снимка: ДНЕС+

Митрополит Антоний: Николай не е депозирал в Светия синод отказ от патриаршеския избор

Пловдивският митрополит Николай не е депозирал официално в Светия синод писмото, с което се отказва от патриаршеската надпревара, коментира за БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той нито потвърди, нито отрече дали Николай ще участва в изборите за нов глава на църквата. На 20 юни Светият синод ще се събере, за да бъдат излъчени тримата, измежду които ще бъде избран новият патриарх.

"На 30 юни ще се проведе и изборът на нов патриарх, неговата интронизация, за да може на 1 юли да бъде извършена първата света литургия от него", обясни митрополит Антоний.

Преди време пловдивският митрополит Николай, който от години беше спряган като една от водещите кандидатури за бъдещ патриарх, изненадващо обяви, че не желае да влиза в битката за патриаршеския престол. Това той направи през март, в първия ден от Великия пост и броени часове преди Светия Синод да избере свой наместник-председател.

Според богослова проф. Иван Желев вече се говори, че сред тримата в късата листа за избор на новия патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. Споменава се още Русенският митрополит Наум, но не бива да се изключва и Ловчанският митрополит Гавриил.

Митрополит Антоний коментира и връщането на тленните останки на цар Фердинанд у нас.

"Прелиствайки историята, за мнозина цар Фердинанд е противоречива личност, но църквата оценява неговия исторически акт - че посвещава своя престолонаследник цар Борис в православната вяра. Далновиден акт е, защото той е преценил, че неговият наследник, който ще управлява българския народ, трябва да изповядва и вярата му", посочи той.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599