Министрите отново решиха да модернизират танк Т-72

България 16.09.2020 14:08 Снимка: ДНЕС+

Министрите отново решиха да модернизират танк Т-72

Правителството прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на проект "Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски". Това е една от точките на днешното заседание на Министерския съвет на кабинета "Борисов-3", проведено онлайн.

Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътни войски, мотивират решението си министрите.

Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност. 

С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.

Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност. 

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279