Месото с 20% по-високи цени след Нова година

България 24.11.2006 12:37

С 20% ще бъдат увеличени цените на месните продукти след влизането на България в ЕС. Това се налага заради вноса на говеждо месо от Европа. Всички продукти, в които се съдържа такова месо ще бъдат с увеличени цени, а те представляват 90% от общия пазар. Досега нашите производители са зареждали месото основно от Бразилия и Аржентина за по-малко пари, тъй като българското е недостатъчно, за да задоволи нуждите. Този вид месо, закупен от двете страни се продава за 2 долара на килограм, като са включени и транспортните разходи. Цената обаче на европейското говеждо варира от 2 до 3 евро, като в нея не влизат разходите за транспорт. Това съобщи на пресконференция във Варна Емил Димитров, представител на Асоциацията на месопреработвателите в България и мениджър на фирма “Дона”.
Освен това, до момента месото се е внасяло при мито от 5%, а след Нова година ще бъде 80%. Димитров съобщи, че за да се компенсират до някаква степен цените ще се внася замразено свинско месо от Франция, Дания, Белгия и Холандия. Той допълни, че у нас няма големи производители, тъй като изкупните цени тук са много ниски. Няма предприятия в България, които да работят само с българско месо, но има много други които на 100% работят с внос, коментира Димитров. Над 50% от месото в българските колбаси е от чужбина, а след увеличаването на цените от 1 януари 2007г., 50% от съдържанието на колбасите ще бъде от свинско месо, категоричен бе той.

Димитров съобщи, че цената на свинското обезкостено в Европа е 2 евро, без да са включени транспортните разходи. Той обясни още, че на България е наложена забрана за износ на това месо, заради огнищата на чума по свинете, което означава, че нашите производители могат да излязат на европейския пазар при условие, че продуктите, които предлагат не съдържат свинско месо. За да изпълним критериите на Евросъюза, освен всичко това, се налага и внос на лицензирани подправки, коментира Димитров.

По думите му както всяка Коледа, цените на свинското месо ще скочат. В България свинското трупно се продава за 6 лева за килограм, а в страните в Европа за 3,5 лева, което означава, че те ядат по-евтино месо от нас. Димитров коментира още, че натиска върху нашите производителите е много голям, тъй като от тях са изисква да подържат европейски тип фабрики, да внасят месо от Европа, но да продават на български цени. Точно това е и причината за използването на повече соя в колбасите, тъй като потребителите искат по-ниски цени. По думите на Димитров в колбасите по три лева за килограм почти няма месо. Той информира още, че месопреработвателните предприятия в България, които отговарят на европейските изисквания са 336, като за Варненска област са само 8. В момента тече проверка на специалисти от Евросъюза, които имат правомощия да затварят предприятия, които не отговарят на необходимите критерии. Проверката трябва да приключи на 1 декември.

CHF CHF 1 2.084
GBP GBP 1 2.25873
RON RON 10 3.86994
TRY TRY 100 4.07911
USD USD 1 1.67208