Масов фалит: Продават 35 заведения след COVID мерките

България 17.11.2021 12:26 Снимка: ДНЕС+

Масов фалит: Продават 35 заведения след COVID мерките

Общо 35 заведения в цялата страна, сред които механи, ресторанти, нощни барове, кафенета и много други са обявени за продан на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщава „Телеграф“. Цените, на които са обявени, са от 17 000 лева и стигат до 4,05 млн. лв.

Ресторантите и нощните клубове бяха сред най-потърпевшите бизнеси от ковид ограниченията в пика на пандемията, тъй като те бяха затворени през всичките локдауни. Много от тях се наложи да освободят част от персонала си, а други изобщо не отвориха. До продан се стигна за заведенията, които не могат да обслужват заеми и дължими данъци и такси към общината.

Сред обявените за продан заведения най-много или 11 са в морските курорти и градове като Приморско, Несебър, Бургас, Варна и други. Сред тях е и най-скъпо продаваният от частен съдебен изпълнител нощен бар, който до преди пандемията посрещаше много звезди от попфолк индустрията, които забавляваха гостите в Слънчев бряг. Култовата дискотека търси нов собственик срещу 4,05 млн. лева. Причината за продажбата е натрупани дългове към община Несебър. Условието към кандидатите е да докажат произхода на средствата, с които възнамеряват да закупят имотите. В столицата за продан са шест заведения, като най-скъпо струва дискотека в Студентски град, която е обявена за 466 000 лева с ресторант над нея, който пък струва 433 000 лева. Продажбата на обектите се налага заради задължения към банка за ипотека, както и неплатени сметки към „Топлофикация София“.

След морските курорти има много обяви за продажба на заведения и в ски зоните Банско и Чепеларе.

Очакванията на бизнеса са обявите за продан на заведения да се увеличат, тъй като заради ограничителни мерки, нощните клубове почти не са работи от началото на пандемията. Също така браншът недоволства срещу изискванията за представяне на зелен сертификат за персонала и клиентите в ресторантите, тъй като броят на ваксинираните е твърде малък. Според тях това ще се отрази пагубно на бизнеса и се очаква много от ресторантите да фалират. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448