Мария Габриел: В консулството в Битоля са установени плашещи нарушения

България 08.03.2024 13:56 Снимка: ДНЕС+

Мария Габриел: В консулството в Битоля са установени плашещи нарушения

Вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел обяви пред депутатите, че в генералното консулство на България в Битоля са установени "плашещи нарушения" при предоставяне на българско гражданство.

Докладът от проверката е изпратен до Инспектората на Министерство на правосъдието.

Министър Габриел отрече хигиенистка в консулството да е провеждала интервюта с желаещи да получат българско гражданство, но увери, че ще бъде потърсена персонална отговорност от дипломатически служители.

От Министерството на правосъдието има 2719 върнати за доокомплектоване преписки в Генерално консулство в Битоля, Република Северна Македония (РСМ), посочи вицепремиерът и министър на външните работи.

Мария Габриел отговори на въпроси на депутата Ангел Георгиев от "Възраждане" относно Генерално консулство на Република България в Битоля, РСМ.

В началото на февруари Габриел съобщи, че в Генералното консулство на страната ни в Битоля тече проверка заради получен сигнал за нарушения в процедурата за предоставяне на българско гражданство.

След приключване на проверката е изготвен доклад с оценка и анализ на всички събрани документи и информация, каза днес вицепремиерът. Докладът е одобрен от Габриел и е изпратен на Инспектората на Министерството на правосъдието. С оглед доклада на Инспектората съм разпоредила сезирането на Дисциплинарния съвет на Министерството на външните работи. Очаквам те възможно най-бързо да се съберат и да бъдат изпълнени всички препоръки. Докладът ще бъде изпратен на Народното събрание. В него има плашещи констатации по отношение на размера на правила, които са базисни, за което и да е било консулство, коментира Мария Габриел.

Ангел Георгиев посочва във въпроса си, че е получил сигнал, според който служителка на Генералното консулство, която е била на позиция хигиенист, системно е провеждала интервюта за българско гражданство.

Извършена е проверка и не е констатирано служителката Веска Котевска да е провеждала интервюта.

Весна Котевска през периода 2021 - 2023 г. е била назначена като местно лице в Генералното консулство въз основа на едногодишен договор за външна услуга. Тя е изпълнявала дейности като технически сътрудник, подпомагащ консулското длъжностно лице по проверка на окомплектоваността на документите, които гражданите подават, както и други дейности, включително по почистване и дезинфекция на приемните и служебните помещения, обясни Габриел.

От 4 октомври 2023 г. ръководителят на Битоля прекратява дейността на Котевска по проверка на документите като технически сътрудник. Указанията за отпадане на отговорностите по изпращане на документите не са спазени. Към настоящия момент служителката вече няма достъп до архивите и дейността на консулската служба, каза още вицепремиерът.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731