Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

България 09.02.2023 13:30 Снимка: ДНЕС+

Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

„От това, което гледаме може да се направи извод, че зад мерките за контрол на цените на служебното правителство прозира една обърканост и некомпетентност. Бих казал донякъде и паника от предстоящото им несправяне с ценовия шок. Първият пример е свързан с опити за конкретни действия – така наречения ежедневен контрол от страна на институциите. Досега къде бяха тези институции? Опитът да се изкара, че едва ли не всичко започва с втория кабинет на Гълъб Донев, е манипулация. При липса на парламент дори и да допуснем, че бъдат предложени гениални формулировки – кой ще ги приеме и кога ще влязат в сила?“ Това заяви бившият заместник-министър на икономиката Димитър Маргаритов в ефира на BGonAIR.

Съдейки по мерките на служебното правителство, според Маргаритов е по-добре нищо да не се прави. Според него някои от така наречените бизнес тарикати се изкушават да вдигнат още цените, след като са видели какви мерки се готви да им приложи кабинетът на Радев.

„Премиерът вчера казва, че няма да се бъркат на свободния пазар, а днес неговият вицепремиер Алексиев заявява: „Който е сложил повече от 20% печалба, му пускаме наказателна акция от НАП“. И какво? Нищо, вдигат ги с 60% от следващия ден, защото това е неработеща мярка“, уточни той.

Димитър Маргаритов припомни, че последният действащ закон за борба със спекулата е от 90-те години.

„Ясно е, че има завишени цени. Това е резултат от несигурността в икономическата обстановка в последните месеци. По време на редовното правителство тези неща бяха решавани с елементарна контролна дейност. Контролът, когато е на място – дава резултати. На 1 юли, когато ДДС ставката за хляба стана 0 процента – в рамките на този месец, когато ние осъществявахме контрола, тогава хлябът поевтиня средно с 16% в страната. Сега виждаме статистиката на НСИ – поскъпнал е с 20%. Парите отиват при онези, които ги взимат от хората“, добави той.

„Бих допълнил и предложението от г-жа Нинова за таван на цените, а именно: санкцията трябва да бъде не само за този, който е надвишил пределната цена, а да има санкция и за този, който държи стока на склад и не я предлага, защото очаква отмяна на тавана. Председателят на КЗП трябваше да каже на премиера Донев, че в закона от 15 години има дефиниция за нелоялна търговска практика, поне да не се излага премиерът и да казва, че ще бъде предвидена такава. КЗП е органът, който трябва да работи с нелоялните търговски практики“, категоричен е бившият икономически зам.-министър за необходимите мерки при борбата със спекулата и завишените цени.

„Така и не разбрахме какво се случи в последните месеци, а сега излиза някой и ни убеждава, че тепърва ще започне борбата. Ние не знаем какъв парламент ще има след изборите, а промените трябва да бъдат приети от мнозинство там. Министърът на земеделието обясняваше как ще бъде подписвано законодателството с наредби. Явно някой безвъзвратно е изгубил връзката с демокрацията“, обобщи той за необходимостта от парламентарно мнозинство, за да бъдат приети необходимите мерки за борба със спекулата.

В заключение Димитър Маргаритов определи клаузата за повишението на цените на мобилните оператори като несправедлива и заяви, че тя трябва да бъде отменена.

„Миналата година беше направен опит цените да бъдат повишени с инфлацията за 2 години, но това бе осуетено след намесата на Нинова. Въпросът е не може ли КЗП да разгледа тази клауза отново. Защото имаме 15% инфлация, обявена от НСИ, но в същото време над 60% от домакинствата нямат повишение на доходите, напротив - някои имат и влошаване. Всичко това означава, че потребителят е поставен в неравностойно положение спрямо търговеца“, завърши той.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853