Манолова с остри критики към КЕВР заради регулацията на цената на тока

България 24.08.2021 18:26 Снимка: ДНЕС+

Манолова с остри критики към КЕВР заради регулацията на цената на тока

Промени в борсовите правила поиска шефката на Комисията по ревизията

„Правите се на „дръж ми шапката" и всички се изкарвате невинни“, обърна към представителите на КЕВР председателят на Комисията по ревизията в парламента Мая Манолова.

По време на заседание на комисията във връзка с високите цени на електроенергията за периода 27 юли – 5 август тази година четирите институции – КЕВР, ЕСО, Министерство на енергетиката и Българската независима енергийна борса, отрекоха да имат отношение към повишаването на цената на тока за бизнеса.

„От 11 май 2021 г. до началото на месец август 2021 г., след обединението на Българската независима енергийна борса с гръцкия енергиен пазар в сегмента „Ден напред", увеличението на цената на електроенергията за бизнеса е 108 %. Според работодателските организации само за времето от 27 юли до 5 август 2021 г. от бизнеса са взети 53 млн. лв. повече заради скока на цената на тока“, обясни Манолова.

Според официалната позиция на работодателските организации цената на електроенергията за бизнеса от 158 лв. на мегаватчас стига до 330 лв. на мегаватчас в началото на м. август. Като причина за скока на цената на тока индустриалците ни изтъкват обединението на българската и гръцката енергийни борси в сегмента „Ден напред", което не е направено едновременно с обединението с румънската борса за електроенергия.

„Ако ТЕЦ „Марица Изток 2" беше излязла с едно по-сериозно предложение на пазара, това със сигурност би стопило загубата. Бизнесът вижда, а то и така изглежда, че ограничаването на продаването води до изкуствен дефицит и това довежда до по-висока цена на тока“, посочи Мая Манолова.

В края на заседанието на комисията Манолова предложи да се препоръчат промени в борсовите правила в Българската енергийна борса, да има санкции за непазарно поведение и изкуствено повишаване на цените, да бъде преосмислен договора, който касае крайния потребител на електроенергия и КЕВР да си влезе във функцията и да потърси отговорност на ръководителите на дружества и организации под „шапката“ на Министерството на енергетиката.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448