Максималният осигурителен доход ще се вдига всяка година

България 17.06.2020 12:47 Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Максималният осигурителен доход ще се вдига всяка година

Максималният осигурителен доход да се увеличава всяка година по швейцарското правило както се осъвременяват пенсиите, предвижда споразумение между правителството, синдикатите и работодателите, което се подписва днес в Министерския съвет. Договорката обаче е завещана за следващите управляващи, тъй като въвеждането й е предвидено за 2022 г. На практика се вменява бланкетно задължение за следващия управленски мандат, коментираха пред "Сега" участници в преговорите. Според тях част от текстовете са меко казано нереалистични.

В момента максималният осигурителен доход е 3000 лв. Той беше ударно увеличен миналата година въпреки обещанията на ГЕРБ да не вдига повече осигурителната тежест. В средносрочната бюджетна прогноза е предвидено размерът му да остане без промяна до края на мандата на това правителство. В споразумението с правителството, с чийто проект "Сега" разполага, е предвидено въвеждане на общ подход за повишаване на основните параметри по приходите и по разходите на ДОО, съобразно прогнозите на правителството за ръст на инфлацията и на средния осигурителен доход за съответната бюджетна година, по метода на т.н. „швейцарско правило“ (по 50 на сто от прогнозната стойност на посочените два показателя)

Този подход трябва да важи за минималния осигурителен доход, когато той се изравни с минималната заплата (в момента е по-нисък за земеделските производители и тютюнопроизводителите, 420 лв.). Ако тази година правителството успее да убеди ДПС за увеличението на този праг, договорката би следвало да влезе в сила догодина. За максималния осигурителен доход е предвидено увеличението да започне от 2022 г.

В споразумението няма включени договорки за болничните. Темата е спряна. "Нека кажем, че сега се нуждаем от социален мир. И синдикатите, и работодателите направихме компромиси, за да постигнем това споразумение. По една ключова тема за всеки. За работодателите – болничните, за синдикатите – връщането на пари за хора с ниски заплати", обясни Цветан Симеонов от БТПП пред БНТ.

Синдикати и работодатели отново се споразумяват да търсят по-обективен начин за определяне на минимални заплати по икономически дейности, макар че и по този въпрос текстът е твърде пожелателен. Предвидено е стартиране на бипартитни преговори по минималните заплати през 2020 и прилагане през 2021 г., като се отменят минималните осигурителни доходи по икономически дейности и групи професии, които отдавна не работят и се бойкотират от работодателите. Затова социалните партньори сега ще търсят "работещ механизъм, недопускащ отказа от преговори, на който и да било от участниците в тях". По същия начин се очаква да се договаря и реален ръст на работните заплати в частния сектор чрез препоръчителен индекс по сектори, отрасли и браншове./"Сега"

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931