Македонското МВР с остра позиция: Български полицаи няма да пазят тържеството за Гоце в Скопие

България 03.02.2023 13:37 Снимка: ДНЕС+

Македонското МВР с остра позиция: Български полицаи няма да пазят тържеството за Гоце в Скопие

Според македонското вътрешно ведомство с изнасянето на такава информация се прави опит за заблуждение на гражданите

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония излезе с остра позиция по повод изнесена информация от скопски сайт, че български полицаи ще се грижат за сигурността в събота на събитието за отбелязване на 151 години от рождението на Гоце Делчев. Македонското МВР нарече лъжа тази „новина“, препечатана и в други сайтове.

„Македонската полиция действа самостоятелно, по предварително изготвен оперативен план, и е изцяло подготвена, не само за това събитие, но и за всички останали, не само за тази ситуация, но и за всички други, при каквито и да било условия да направи всичко, за да запази мира и стабилността на държавата и гражданите“, се казва в официалната позиция.

От МВР твърдят, че с изнасянето на такава информация се прави опит за заблуждение на гражданите – „пласират се лъжи, които имат за цел да навредят не само на работата на полицията като гарант за реда, сигурността и законността, но и на доброто име на държавата“.

„Молим сайта, публикувал тези лъжи, да оттегли текста и да се извини, както и текстът с тази дезинформация да бъде оттеглен от други сайтове, които са го копирали без да проверяват фактите“, призоваха от МВР в Скопие.

Преди два дни зам.-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев заяви пред bTV, че България е готова да командирова полицаи в Република Северна Македония за годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, ако такова предложение постъпи.

„Отговорността за събитието е на Северна Македония, но можем да окажем съдействие“, посочи той.

„Със Северна Македония се обменя информация за движението на хората, която е нужна на двете страни с цел безпроблемното честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари“, добави главен комисар Станимир Станев.

Той изрази надежда да няма провокации и правонарушения. „Полагаме всички усилия от страна на българските гости да няма провокации“, посочи Станев.

„Има драконовски мерки, така бяхме уверени, от македонската полиция“, каза още зам.-главният секретар на МВР.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648