Ловеч, Разград и Шумен първенци по ваксинирани учители

България 16.09.2021 10:05 Снимка: ДНЕС+

Ловеч, Разград и Шумен първенци по ваксинирани учители

На опашката са Монтана и София-област.

Министър Денков призовава към имунизации

Ловеч, Разград и Шумен са с най-много ваксинирани учители. На опашката са Монтана и София-област. Това показва справка на Министерството на образованието и науката към края на август. Към този период педагогическите специалисти със завършен ваксинационен цикъл са 28,5%. Преболедували педагогически специалисти са 20,9%. Общият брой на учителите в страната е около 90 000. МОН провежда информационна кампания за ваксинацията. И в приветственото си слово за 14 септември министър проф. Николай Денков призова общността да се ваксинира, “за да опазите себе си и хората около вас”. Съветникът по ваксинационния процес на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев пък каза, че учителите трябва да внимават да не заразят децата.

Над 36,12% учители и непедагогически персонал са ваксинирани в Ловешка област, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Еленко Начев. Регионът е сред тези с най-висок брой ваксинирани в образователната сфера, допълни той. Около 23 процента пък са преболедували, което означава, че около 60% са с изграден имунитет.

В нито едно от училищата не е заявен пълен отказ от ваксинация. Даже в основното училище в луковитското село Бежаново преподавателите са имунизирани 100 процента. И в училището в село Орешене, община Ябланица, са отличници - 80 на сто.

До момента са направени 280 теста сред общо 1316 учители - положителни проби няма.

В София от над 17 000 учители ваксинираните са 33%, а преболедувалите - 23%.

24% от учителите в Пловдивско са ваксинирани, показват данните на здравните власти. В две училища в областния център - Частната професионална гимназия по икономика и управление и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, са имунизирани над 70% от преподавателите. В началното училище в Кричим и тези в селата Ведраре и Динк няма нито един ваксиниран учител.

35% са ваксинираните срещу COVID-19 учители в област Бургас към 28 август, като тук влизат ваксинирани с една и две дози. При непедагогическия персонал имунизация са пожелали едва 24%.

Рекордьори по брой на имунизирани учители са в руенското село Топчийско. В местното училище близо 90% от преподавателите и непедагогическия персонал са изцяло ваксинирани, съобщи кметът на Руен Исмаил Осман.

В друго село от общината - Добромир, има само 12% ваксинирани, които работят в училището. Отношението към ваксините е различно в съседните села

Например в Планиница ваксинираните в училище са 62%, а в съседното село Дъскотна - едва 37%. Според обобщените данни средно 45% от учителите и непедагогическия персонал в Руенско са напълно ваксинирани.

В област Велико Търново близо 43% от учителите и непедагогическия персонал в училищата и детските градини са ваксинирани или преболедували. 30 на сто от педагозите са си направили имунизации, а 19% са преболедували коронавирусната инфекция, сочат данните на РУО към 27 август. При домакинки, чистачки и т.н. процентът е по-малък - 20,18% са се срещали с вируса.

Детските градини в селата Недан и Батак от община Павликени са образователните институции в област Велико Търново с най-висок процент ваксинирани в екипите - 70%. Сред най-активните училища е основното в село Раданово, където с бити ваксини са над 69%.

В област Плевен 50% от учителите са ваксинирани или с антитела след преболедуване. 29% сред педагозите са с напълно завършен ваксинационен цикъл.

В трите общини - Плевен, Гулянци и Искър, имунизираните са най-много - в тях вече има училища и детски градини с над 70 процента ваксинирани, съобщи Албена Тотева, началник на РУО.

36% от учителите и 26% от непедагогическия персонал в област Кърджали са ваксинирани срещу коронавирус, съобщи шефът на РУО Демитра Мирянова. Най-висок е процентът на учителите с ваксини в ОУ “П. К. Яворов” в крумовградското село Луличка - 70 на сто.

“Процентът на ваксинираните учители в област Стара Загора е нисък - през август беше малко над 10%”, съобщи началникът на РУО в Стара Загора Татяна Димитрова.

26% от учителите в Смолянско са ваксинирани. Общият брой на педагогическите специалисти в областта е 1461. Между 25 и 30% от учителите във Варна са напълно ваксинирани. Около 22% са преболедували./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448