Лекарства за недоносени деца изчезват от аптеките - използват ги за лечение на COVID-19

България 07.12.2021 19:42 Снимка: ДНЕС+

Лекарства за недоносени деца изчезват от аптеките - използват ги за лечение на COVID-19

Фондация "Нашите недоносени деца" алармира за дефицит на жизненоважни медикаменти за недоносените деца.

В отворено писмо до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата тя съобщава за продължителната и задълбочаваща се липса на два медикамента, от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди.

Става дума за Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид). Тяхната наличност, включително и резерв, са изчерпани в аптечните мрежи в по-голямата част от страната.

Фондацията е била сигнализирана многократно за това през последните месеци от родители на недоносени бебета и малки деца със специфични здравни нужди, които се намират в завишен риск от развитие на тежки възпаления на долните дихателни пътища.

Като притеснителна тенденция в писмото се посочва масовото прилагане на препаратите при лечението на коронавирус. Според Фондацията е изключително тревожно, че Вентолин не фигурира в Международните насоки за лечение на COVID-19, доколкото инфекцията не се асоциира с бронхоспазми и няма препоръка за неговото прилагане в случаи на инфекцията.

Фондация "Нашите недоносени деца" акцентира върху необходимостта от планиране на бъдещи заявки за доставка на медикаментите предвид нуждите на пациентите с хронични респираторни проблеми, както и регистрираните случаи на лица, които попадат в рискова група на развитие на тежки инфекции на долните дихателни пътища. Изтъква се и нуждата от засилване на контрола върху достъпа до посочените медикаменти чрез съблюдаване на продажбата им единствено срещу представянето на валидна рецепта.

Фондацията за пореден път подчертава и необходимостта от създаване на регистър на недоносените деца и новородени с влошено здравословно състояние, информацията от който би била от водеща подкрепа за планиране на доставките на необходимите медикаменти./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448