Лалов: Радев наруши Конституцията за Петков, а защо не го направи за Гешев?

България 28.10.2021 15:40 Снимка: ДНЕС+

Лалов: Радев наруши Конституцията за Петков, а защо не го направи за Гешев?

Ако одобрявате нарушението на конституцията от президента Румен Радев при назначаването на Кирил Петков за служебен регистър, защо твърдите, че Радев не е имало как да не назначи безобразния Иван Гешев за главен прокурор - можел е дори да наруши конституцията, нали?

Одобрявам действията на Кирил Петков като служебен министър (които сега са поставени под въпрос, защото ще бъдат атакувани пред съда от калинките на Борисов). Те обаче нямат връзка с нарушаването на конституцията по въпроса с гражданството му.

Нееднократно (включително още като съдия) съм заявявал аргументирано, че Гешев не трябва да бъде главен прокурор. Бил съм на повечето протести срещу него и нееднократно съм бил говорител. И още преди Радев да издаде указа за назначаването на Гешев съм казвал публично, че може да сезира Конституционния съд за процедурата по избора му или дори да подаде оставка, но да попречи на това назначение.

Върховенството на правото не е въпрос на симпатии. Върховенството на правото не е през ден. Върховенството на правото касае "и наши, и ваши". Върховенството на правото е принцип на съвременната правова и демократична държава. Това казвам./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448