Лъчезар Борисов не очаква 20% спад на икономиката у нас

България 13.08.2020 17:26 Снимка: ДНЕС+

Лъчезар Борисов не очаква 20% спад на икономиката у нас

Към момента България няма да бъде една от най-засегнатите държави, каквато е Великобритания например. В това увери министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг, посветен на отчета на Министерство на икономиката в последните няколко седмици.

Докладът е подготвен в рамките и акцентите, които касаят тяхната борба и политика срещу кризата, като в момента се намира на страницата на ресорното министерство.

Не очакваме спадове от 20% през предстоящото тримечие, но предстои една тежка криза, предупреди министър Борисов.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че е доволен, че са намерили паричен масив за подобряване условията на труд, гарантиране безопасността на работниците и служителите, за индивидуални и колективни защитни средства. Би било хубаво да се правят такива среща по-често, да видим къде сме и да пренастроим системата, настоя Манолов.

"Познавайки министъра не от вчера, мисля че чукаме на отворена врата", категоричен бе президентът на КТ "Подкрепа".

От АИКБ смятат, че е станало ясно какво ще се прави в бъдеще, но срещите с министъра на икономиката били полезни заради публичността, информираността, диалога между институциите, работодателите и синдикатите. Работодателите се надяват да продължат с още по-успешно взаимодействие.

От КНСБ също са доволни от срещата си с икономическия министър. Средствата не били малко, а проблемите по тяхното разпределение ще бъдат изчистени. Взехме общо решение, че правилата, които се използват досега, ще трябва да се използват и занапред, казаха от синдикалната организация.

Предстои подпомагане на малките фирми с оборотни средства, обяви икономическият министър.

 

Взехме решение да осигурим още една процедура и ресурс за оборотни средства за малки предприятия. Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано, поясни министър Борисов.

По думите му, на срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка - тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Според него интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19. Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките - до - 30 000, а средните - до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет, посочи министърът.

Министър Борисов се надява с предприетите мерки страната да се справи с кризата с коронавируса. През следващата година ще възстановим всичко загубено, увери министърът./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448