Кузман Илиев: „Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България

България 04.09.2021 11:11 Снимка: ДНЕС+

Кузман Илиев: „Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България

„Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България. Това заяви икономическият и политически анализатор Кузман Илиев по време на обсъждане на „Зелената сделка“, част от политическата академия на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Сандански. Събитието e организирано от българския представител в Европейския парламент от политическата група на ЕКР и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

„Затваряме половината енергиен микс на ТЕЦ-овете и електроцентралите и в същото време не правим алтернатива. Например да развием газова инфраструктура или електролизи, с които да долавяме водород. Това го махаме, защото на Европейския съюз не му харесва въобще да се говори за изчерпаеми горива. Това е забранена тема. Хубаво – затваряме, затваряме, но няма алтернатива.“,допълни Илиев.

По думите му в Плана за възстановяване и устойчивост се залага изключително сериозен финансов ресурс за ВЕИ-та, за фотоволтаици, които изобщо не могат да компенсират нуждите на българската икономика.

„Концепцията на „Зелената сделка“ залага изключително много на ВЕИ. Но ако в Северна Европа, където има океани и силни ветрове това може да компенсира енергията от въглищата, при нас не е така. Нашите брегове не са такива. Ние влизаме в тази игра без да можем по никакъв начин да се обезпечим. Ще затворим 45% от енергийния микс, но нямаме алтернатива“, каза Илиев.

Той допълни, че само електромобилите в България трябва да са около 1 млн., за да се говори за подмяна на автопарка, каквато също е заложена в „Зелената сделка“.

Анализаторът намира общо между културния марксизъм и идеите на Световния икономически форум.

„Световният икономически форум всъщност е едно място в Давос, на което се събират глобалният световен елит, съставен от политици, хора на бизнеса, дигитални гурута от Силициевата долина. Хора с изключителни финансови възможности, но и много сериозна визия на къде трябва да се развива светът. Всъщност те използват стратегията на културния марксизъм с идеята да създадат един нов тип социализъм. Не естествено онзи бруталния на 20 век, при който убиваш опонента и налагаш диктатура. Една партия става тоталитарна и обхваща цялата система. Те предлагат нов модел на социализъм чрез технологиите. Което е много жалко, защото технологиите са това, което трябва да повишава качествата на нашия живот.“, обясни Илиев.

Според него кризата с COVID-19 също се използва за нулиране на системата, рестарт и ограничаване свободите на хората. Той даде пример и с идеите частната собственост да отпадне, както и за налагането на рестрикции при определен тип мислене или поведение.

По думите му една от целите форума е всички да са равни, но чрез технологиите някой да контролира процесите.

„Това е голяма картина на цялостен нагон за либерален глобализъм и глобално правителство. Нов ред! Нищо общо с това, което до сега сме свикнали. Тук въпросът е има ли противоотрова? Ако смятаме, че е хубаво някой да може да ни следи тотално, че е добре, ако изкажем различно мнение в интернет да бъдем тотално канселирани, оплюти и размазани. Ако смятаме, че е нормално да нямаме частна собственост, дори собствен автомобил. Добре! Но ако ние не сме съгласни светът да бъдете устроен като нещо, което практически прилича на много сериозен дигитален, технократски криптокомунизъм, трябва да има реакция. И тя може да дойде само от политически и интелектуални групи, които са настроени по друг начин за света. Това са консервативните и обичащите патриотично собствената си нация хора.“, завърши Кузман Илиев.

По време на академията ще се обсъдят още теми като нелегалната миграция, плана за възстановяване „Следващо поколение ЕС“, младежкия консерватизъм в Европа, консервативния активизъм и др.

Предвидени са и специализирани ролеви игри за развиване на различни професионални умения на бъдещите млади политици.

Събитието протича при спазване на противоепидемичните мерки, а участието на чуждестранните политически лидери ще бъде онлайн.

Изказване пред младите българи и участие в дискусиите, освен Ангел Джамбазки, ще имат Джорджия Мелони (председател на партията на ЕКР), Карло Фиданца (съпредседател на групата на ЕКР в ЕП), Хорхе Буксаде (испански представител в ЕП), председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, кметът на Сандански Атанас Стоянов, политици и общественици.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448