Кунчев: Идва Covid цунами, но това ще е последната вълна

България 20.01.2022 17:59 Снимка: ДНЕС+

Кунчев: Идва Covid цунами, но това ще е последната вълна

Към вчерашна дата 14-дневната заболеваемост у нас е 1144 на 100 000. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред парламентарната комисия по туризъм. Най-ниска е в Кърджали, най-висока в София и Благоевград. Досега такива стойности не бяхме постигали, обясни Кунчев.

Здравните експерти от Великобритания били казали, че това, което идва към страната ни не е пета вълна, а цунами.

Припомняме, от следващия четвъртък ще бъдат премахнати противоепидемични мерки по т.нар "План Б" в Англия. Великобритания премахва ваксинационните паспорти, задължителните маски на обществени места и препоръката за работа от вкъщи.

Омикрон се предава по-бързо, протича по-леко и заразява и по-млади, стана ясно от думите на доц. Кунчев. Има ръст на заразените деца, като за това допринася и присъственото обучение, според него. Над 32000 са смъртните случаи у нас към 18 януари. Има ръст на пациентите в болниците като за седмица той е над 60%.

До две-три седмици се очаква пик на пандемията. Към момента има адекватен режим на граничен здравен контрол, обясни доц. Кунчев. Новите мерки, които предвижда МЗ ще влязат най-рано от 26 януари, стана ясно от думите му.

Много вероятно е това да е последната вълна, прогнозира доц. Кунчев. Настоящата вълна няма да засегне, по думите му, здравната система, но ще засегне икономиката.

В СРЗИ работят 55% от служителите, тъй като другите са болни или карантинирани. Вълната от омикрон е тръгнала от ски зоните, според Кунчев. Най-късно до края на февруари или началото на март нещата трябва да тръгнат към нормализиране, прогнозира той. Новият план на МЗ е съобразен с омикрон, стана ясно още от думите на главния държавен здравен инспектор./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648