Кражба остави шест дни тунел „Железница” на Е-79 в пълен мрак

България 03.08.2022 14:22 Снимка: ДНЕС+

Кражба остави шест дни тунел „Железница” на Е-79 в пълен мрак

Водачите да се движат с повишено внимание в тунел "Железница" на главния път Е-79 между Благоевград и Симитли, тъй като няма осветление, предупредиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".

Причината - съоръжението е било обект на кражба на трансформатор от трафопоста, който осигурява електрическо захранване за тунела. Инцидентът е станал преди шест дни и вече има една тежка катастрофа, станала в тъмния тунел.

Трафопостът е собственост на Областното пътно управление в Благоевград и се намира на черен път, вдясно от южния вход на тунела. За ремонта са нужни 100 000 лв., за което е изготвено искане за отпускане от АПИ на нужните средства. А докато стане това, тунелът ще е без осветление, предаде БНР.

"Пътно съоръжение като това не би следвало да остане без електрозахранване. Когато човек влезе в тунел и той не е добре осветен се получава едно като черно петно пред вас. Самото око не може толкова бързо да се приспособи към тъмнината и тогава е изключително опасно, защото, не дай си Боже да се случи нещо пред теб, много къса и бавна ще бъде реакцията на шофьора", коментира пред БНТ пътният експерт Георги Бързаков.

В писмено становище от АПИ съобщиха, че скоро осветлението ще бъде възстановено след монтирането на нов трансформатор. Дотогава от двете страни на тунела са поставени предупредителни табели за липсата на светлина.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648