Красимир Вълчев: 15 училища преминаха на онлайн обучение, очаквам броят им да се увеличи

България 29.10.2020 11:47 Снимка: ДНЕС+

Красимир Вълчев: 15 училища преминаха на онлайн обучение, очаквам броят им да се увеличи

"15 училища преминаха на онлайн обучение, очаквам броят им да се увеличи", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев днес на брифинг на здравното министерство.

Той посочи, че е дадено разрешение на директорите на учебните заведения сами да взимат подобни решения. По думите му, той е одобрил до момента 15 такива молби на директори. 

 Министър Вълчев допълни, че присъственото обучение е най-доброто и не трябва да се величае онлайн обучението.

„В момента ситуацията е такава, че няма единна формула, няма единно решение. Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално. Факт е, че положението се влошава и моите аргументи стават все по-леки”, обясни министърът.

Той даде за пример Франция и Германия, които също оставиха училищата си отворени. Министърът подчерта, че се следят 16 страни, за да се вземе адекватно решение и у нас. От тях само 3 са избрали да затворят училищата. Според него, заболеваемостта в училищата е на същото ниво като това в големите фирми и предприятия и е за разумно решението за онлайн обучение в гимназиален етап, където то е ефективно, за разлика от учениците в начален етап, при които онлайн обучението не дава резултат.

„Най-голям процент карантинирани ученици има в София. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали искания, да минат на обучение в електронна среда. Броят им е 15, но очаквам да станат повече. За съжаление имаме смъртни случаи в системата. Затова трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите да се справят със ситуацията”, добави образователният министър.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096