Кралев: Връщаме се в нормалността – президентът в президентството, депутатите коват закони

България 07.06.2023 10:13 Снимка: ДНЕС+

Кралев: Връщаме се в нормалността – президентът в президентството, депутатите коват закони

ГЕРБ ще бъдат конструктивни, но и критични към новото правителство, обясни депутатът

„Нека да отбележим първо, че ние започваме да се връщаме към нормалността. Парламентарната република започва да функционира нормално по познатия начин, президентът се върна в президентството, депутатите ще коват закони, имаме редовно избрано правителство, което да работи и да изпълнява дневния ред на обществото. Това вчера беше добър знак“.

Това заяви пред „Euronews“ България народният представител от ГЕРБ/СДС Красен Кралев.

„Имаме ясно изразено евроатлантическо мнозинство, което е готово за реформи“, подчерта той.

Новото мнозинство е готово е за съдебна реформа и модернизация на държавата.

„Имахме при гласуването знак от ДПС, че и те са готови да подкрепят едно конституционно мнозинство. Знакът, който даде вчера Делян Добрев, е, че ние ще бъдем критични. Няма да подминаваме грешките на правителството, факт е, че доверието все още е много крехко. Има скептицизъм и от двете страни, които направиха огромни компромиси, за да се стигне до формирането на такова евроатлантическо мнозинство. Но ние сме готови да си дадем време и да дадем време на това правителство, за да можем да върнем нормалността в държавата. За да може езикът на омразата да бъде заменен с езика на градежа. Две години омраза стигат“, категоричен е Красен Кралев.

Той заяви, че в ГЕРБ всеки има право на собствено мнение.

„Ние сме нормална партия, всеки има право на мнение. Делян Добрев гласува по начина, по който е усетил, че е редно. Той е един от най-ярките критици на управлението на ПП-ДБ и аз мисля, че той имаше правото да изрази своето мнение по този начин. Ние толерираме различното мнение. Приемете го като знак, че при забелязване на грешки ще бъдем критични към управлението, но ще бъдем и конструктивни“, обясни ситуацията народният представител.

Кралев подчерта, че вчера беше даден ясен знак, че има мнозинство за конституционни промени, които са важни за съдебната реформа.

„Цялото общество очаква тази реформа, има готовност за това първите стъпки да бъдат направени“, категоричен е Кралев.

Той не смята, че е фатално вчерашното решение на Гълъб Донев за освобождаване на заместник-министрите, тъй като администрацията продължава да функционира под ръководството на главните секретари.

„Така че няма да има нарушения във функционирането на министерствата. Ще бъдат предложени зам.-министри, те ще си влязат във функциите, така че няма повод за притеснения“, обобщи политикът.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194