Кирил Петков показа във видео ремонтиран язовир край Ловеч и се възмути се от похарчените пари

България 12.06.2021 13:17 Снимка: ДНЕС+

Кирил Петков показа във видео ремонтиран язовир край Ловеч и се възмути се от похарчените пари

Според инж. Владимир Барзов от Междуведомствената група за проверка на ДКК, който също е във видеото цените са бутикови

Служебният министър на икономиката Кирил Петков информира в 6-минутно видео в Youtube-канала на Министерството за някои резултати от проверката за дейността на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Основната критика е към подчинената строителна компания „Монтажи” заради ремонт за над 2 милиона лева на язовир, в който обаче почти няма вода.

Според резултатите от проверката Държавната консолидационна компания е прехвърлила в последните години 500 милиона лева към фирма „Монтажи”. Те от своя страна наемат подизпълнители.

„Три години по-късно, след сключени над 200 договора и похарчени 631 млн. лв., резултатът е едва 10 приключени ремонта, 51 прекратени след допълнително обследване и 120 открити строителни площадки“, казва Петков. 

Като пример за лошо управление на дружеството и съответно на министерството, Петков дава с язовир „Пазар дере“ до Ловеч, където след ремонта за повече от 2 млн. лв. в ролята на съоръжение, според министър Петков, е влязла и пластмасова бутилка от безалкохолна напитка:

„Единственото, което този язовир за 2 350 000 лв. е успял да запази, е тази локва. Виждаме, че има и съоръжение, което измерва дълбочината на локвата. Забелязваме едно съоръжение с бутилка Coca-Cola кола на него, което е свързано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката от Coca-Cola е най-добрият начин за този тип съоръжения, но очевадно е за мен, че когато държавата похарчи 2 300 000 лв. се надявам съоръженията да изглеждат по-добре от това“, допълни Петков.

Според инж. Владимир Барзов от Междуведомствената група за проверка на ДКК, който също е във видеото цените са бутикови: „Цената на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лв., тук е актуван за 219 лв. Плюс 30 лв. транспорт - т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разходи. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1.16 лв. на тон/км. - т.е. 5 пъти по-скъпи.“

В понеделник материалите от тази проверка ще бъдат предадени в прокуратурата.   [**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565