Кирил Петков очаква най-тежките си години, бюджет 2022 г. след Нова година

България 27.11.2021 15:20 Снимка: ДНЕС+

Кирил Петков очаква най-тежките си години, бюджет 2022 г. след Нова година

Трябва да сменим цялата философията, коалиционно как реално се харчат държавните пари - всички го знаем, но да си го кажем. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, преди да започне втората част на дискусията по темата "Финанси" с ИТН, БСП и ДБ.

Той обясни, че оттук-нататък държавата не е собственик на парите, а партиите са разпределите за това средствата да не се откраднат по пътя и да се харчат ефективно все едно са техни пари.

Това, което видял Кирил Петков като служебен министър на икономиката, е, че идват хора по всички министерства, които казвали - имаме нужда от едни средства и на всички тях той им напомнял, че неговата съпруга трябвало да направи триста "Гараш" торти, за да внесе 1 200 лева в хазната. Всички тези хора работили от сутрин до вечер, за да внесат по 1 200 като пчелички, а се харчели едни милиони все едно са на държавата. Оттук-нататък първо антикорупционните политики ще бъдат на дневен ред и през парите ще се хванат схемите, изтъкна Кирил Петков.

"Няма да има наши и ваши министри, а това, което ще се следи, е 0 откраднати пари. Където видим, ще хващаме, където хващаме, ще обявяваме. Надявам се скоро да имаме и друга прокуратура", подчерта Петков.

Той настоя умно да се харчат парите, но ако няма възвръщаемост, такива общи идеи като "стратегическо да се похарчат, държавническо е", означава, че е прекалено скъпо. Трябва да има ясна възвръщаемост в бюджета, каза Кирил Петков и настоя в следващите години да има непрецедентен икономически растеж, което ще зависи от правилното харчене на средствата.

Като се направят реформите какви пари са останали, когато кражбите са хванати, трябва да бъдем сигурни, че нещата, които ще бъдат дадени на хората, ще стигнат. Тук всички тези неща, които са казани, са верни, сега ще е много важно как ще бъдат направени като стъпки, каза още Петков.

Той изтъкна, че във всички сфери сме изостанали жестоко и все едно започваме отначало. "Който ще е министър на тези министерства, тежко му и горко. Това ще бъдат най-тежките 4 години от живота ми, вече съм абсолютно сигурен, дори да изпълним част от тези идеи", отсече Петков.

Асен Василев заяви, че ще има различна структура на Министерския съвет. В края на януари, а не в края на декември може да се очаква приемането на бюджет 2022 г. Каквито и усилия да се случат, шансът да се приеме бюджет през 2021 г. е доста малък, изтъкна Асен Василев.

МФ ще трябва да отмени коледната ваканция на депутатите, за да може да изготви документите. Най-вероятно няма да има много почивка, предупреди Василев./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648