Кенет Мертен: Приоритет на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България

България 28.03.2024 17:22 Снимка: ДНЕС+

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели на двете държави, предаде БНР.

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни, в подкрепата на свободния пазар и неговите стандарти срещу кражбата на активи и други нарушения.

„Подкрепяме България в изграждането на пропорционална система за прозрачност, страната да се възползва от инвестициите в защита на нейните интереси и в научната и развойната дейност", заяви американският посланик.

Като пример в развитието на двустранните отношения между Съединените щати и България, Мертен изтъкна културния обмен, сътрудничеството в сферата на гражданското общество, в икономиката и напредъка в информационно-комуникационните технологии и финансовия сектор.

Въвеждането на скрининг на инвестициите е от ключово значение за икономическата, но и за общата сигурност на страната, посочи от своя страна министърът на икономиката в оставка, Богдан Богданов и подчерта акцента върху стратегическите индустрии.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731